Οι συνταξιούχοι παραμένουν μια δύσκολη κοινωνική κατηγορία στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μία εκ των βασικών αναγνώσεων θέλει την εν λόγω κατηγορία καθοριστική για την εκλογική ήττα του 2019, ενώ όπως λένε οι γνωρίζοντες του πολιτικού σχεδιασμού «ακόμη δεν έχει επουλωθεί η σχέση της παράταξης μαζί τους». Η ΝΔ, για παράδειγμα, τότε εξασφάλισε «αυτοδυναμία» στους συνταξιούχους με 45,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 27,8%. Σήμερα και όσο πλησιάζουμε στις κάλπες η Κουμουνδούρου επανασχεδιάζει με ένταση τον τρόπο που θέλει να προσεταιριστεί τους συνταξιούχους με επαφές του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα με τις συνταξιουχικές οργανώσεις, αλλά και με ένα μέρος του νέου προγράμματος να αφορά εκείνους με νέες τομές και μέτρα.

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα και ποιοι αποκλείονται

Στην αιχμή του δόρατος του νέου σχεδίου πέραν της απόκρουσης των επιχειρημάτων των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κομμένο ΕΚΑΣ ή τις περικοπές των συντάξεων την περίοδο 2015-19, μπαίνει και η αποδομητική κριτική στην κυβέρνηση για τις πρόσφατες εξαγγελίες της, αλλά και οι νέες προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους – διότι κατάργησε τη 13η σύνταξη που την είχαμε νομοθετήσει ως μόνιμη το 2019, που είναι περίπου 4,5 δισ. την τετραετία και 2,5 δισ. τα αναδρομικά, τα οποία δεν τα δίνει στους συνταξιούχους -, εξαγγέλλει λίγο πριν από τις εκλογές 300 εκατομμύρια, έναντι των 7 δισ. που δεν έχει δώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha, ενώ και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η καθ’ ύλην αρμόδια τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για το μέτρο προεκλογικού αρώματος.

Επαναφορά 13ης σύνταξης

Αιχμή των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η μόνιμη αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, η επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις αλλά και το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ. Ολα αυτά προσφάτως έγιναν και σποτ-βίντεο, ένα εκ της σειράς των σποτ που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ειδικές ομάδες (πχ. για τους νέους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες κ.λπ.). Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως οι περισσότερες περικοπές έγιναν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ εδώ και καιρό μια σειρά στελεχών έχουν αναλάβει τις «γέφυρες» με τους συνταξιούχους και τους εκπροσώπους τους. Ας θυμηθούμε πως και το περασμένο καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για μηδενική φορολόγηση στα αναδρομικά, τότε σε συντονισμό με το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (που δεν ήταν φιλικό στις συριζαϊκές μέρες διακυβέρνησης) και άλλες είκοσι οργανώσεις.

Για την Κουμουνδούρου, το θέμα των συνταξιούχων είναι δεμένο με ένα άλλο οικονομικό πρόγραμμα σε αντίστιξη από εκείνο της κυβέρνησης, αλλά και με τα ζητήματα της μέσης οικογένειας αφού η «τρίτη ηλικία» είναι δυναμικό μέλος για τον μέσο οικιακό προϋπολογισμό και άρα και κρίσιμη για τις εκλογικές συμπεριφορές. Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θα επισκεφθεί την Καρδίτσα, έναν ακόμη δύσκολο νομό για το κόμμα του (το 2019 η ΝΔ πήρε 44,91 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 30,45) και με ειδικό ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ