Αυξάνονται και πληθύνονται τα ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ήδη έχουν βρεθεί τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα που έχουν καταρριφθεί, είτε μετά από εντολή του Μπάιντεν, είτε μετά από εντολή του Τριντό.

Μετά την εμφάνιση του πρώτου αντικειμένου διίσταντο οι απόψεις για την προέλευση των αντικειμένων. Άλλοι έλεγαν ότι πρόκειται για μπαλόνια παρακολούθησης των Κινέζων, ενώ άλλοι έλεγαν πως τα αντικείμενα αυτά έχουν εξωγήινη προέλευση. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να απορρίψει το ενδεχόμενο τα ιπτάμενα αντικείμενα να έχουν εξωγήινη προέλευση.

Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο διαφωνούν για τα UFO

Καμία σχέση με εξωγήινους

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας στις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Ο Τζον Κίρμπι, από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σημείωσε πως ότι δεν μπορεί να «υπεισέλθει δημοσίως σε πολλές λεπτομέρειες», αλλά λέει ότι ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα αερόστατων μεγάλου ύψους που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό. Είπε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν το εντόπισε, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν το εντόπισε.

«Εκτιμήσαμε ότι το ύψος τους ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το κινεζικό αερόστατο μεγάλου ύψους και όντως αποτελούσε απειλή για την πολιτική εμπορική εναέρια κυκλοφορία», εξήγησε. «Και ενώ δεν είχαμε κανένα συγκεκριμένο λόγο να υποπτευθούμε ότι πραγματοποιούσαν κάποιου είδους παρακολούθηση, δεν μπορούσαμε να το αποκλείσουμε» πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι και είπε ότι οι αποστολές «διεξήχθησαν με ασφάλεια και επιτυχία».

Γίνονται προσπάθειες να ανακτηθεί ό,τι έχει απομείνει από τα αντικείμενα για να κατανοηθεί τι ακριβώς είναι, συμπλήρωσε, αλλά αυτά στην Αλάσκα και τον Καναδά βρίσκονται σε απομακρυσμένα εδάφη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ανεύρεσή τους. Ερωτηθείς γιατί καταρρίφθηκαν τα αερόστατα αφού δεν συνιστούν απειλή, ο Τζον Κίρμπι είπε ότι αυτό έγινε επειδή οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι δεν ήταν επανδρωμένα ή ελεγχόμενα και επομένως «υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια».

Ποιος είναι πίσω από το πρόγραμμα παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με τους New York Times, ο καθηγητής Γου Ζε θεωρείται ως η απόλυτη αυθεντία παγκοσμίως στα μπαλόνια παρακολούθησης. Ακόμη, ο ίδιος είναι ιδρυτής ή μέτοχος σε τρεις από τις έξι Κινεζικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε τιμωρία από την αμερικανική κυβέρνηση για τα μπαλόνια κατασκοπείας.

Ο καθηγητής Γου είναι 66 ετών και σε όλη του τη καριέρα έως και σήμερα έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων από τα ραντάρ υλικών. Για την προσφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο Γου Ζε έχει τιμηθεί επανειλημμένως με διάφορα βραβεία. Επιπλέον, λόγω των πολύτιμων εξειδικευμένων γνώσεων του, ο καθηγητής υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για λογαριασμό του Κινεζικού Στρατού.

Τα πρώτα πειράματα

Ο Κινέζος καθηγητής επί 20 και πλέον χρόνια πειραματίζεται και ερευνά τα πτητικά μέσα, όπως τα μπαλόνια μεγάλων υψομέτρων. Το 2019, ο Γου Ζε μαζί με την ομάδα των ερευνητών του, ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων. Ο καθηγητής Γου άφησε το συγκεκριμένο μπαλόνι να κάνει το γύρο του κόσμου σχεδόν και, οπωσδήποτε, να διασχίσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Γου Ζε είχε δηλώσει τότε, πανευτυχής, ότι μπαλόνια σαν το πρωτότυπο «Cloud Chaser» (σσ: Κυνηγός Νεφών) αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ώστε να γενικευτεί η χρήση μπαλονιών. Για σκοπούς πρόληψης και καταγραφής φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -αλλά και παρακολούθηση γενικώς. Η Κίνα, άλλωστε, φέρεται να χρησιμοποιεί μπαλόνια για πολιτικούς, καθώς και για στρατιωτικούς λόγους.

Το ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει τον καθηγητή Γου Ζε και παρακολουθούν τη δραστηριότητά του, θεωρώντας τον ως τον άνθρωπο-κλειδί για ολόκληρο το πρόγραμμα παρακολουθήσεων μέσω μπαλονιών για λογαριασμό του κινεζικού καθεστώτος. Η παραπάνω πληροφορία διαψεύδεται από την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες.

Πηγή: Daily Mail

Απαντήσεις απαιτεί το Κογκρέσο

Δύο μέλη της Βουλής από το Μίσιγκαν, οι εκπρόσωποι Τζακ Μπέργκμαν και Ελίζα Σλότκιν, δήλωσαν και οι δύο την Κυριακή σε tweet ότι είχαν ενημερωθεί από το Πεντάγωνο για πιλότους μαχητικών που κατέρριψαν ένα αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον. «Ο αμερικανικός λαός αξίζει πολύ περισσότερες απαντήσεις από ό,τι έχουμε εμείς», είπε ο Μπέργκμαν, ένας Ρεπουμπλικανός, σε ένα tweet.

«Εφόσον αυτά τα πράγματα συνεχίζουν να διασχίζουν τις ΗΠΑ και τον Καναδά, θα συνεχίσω να ζητώ από το Κογκρέσο να λάβει πλήρη ενημέρωση με βάση τις έρευνες μας στα συντρίμμια», είπε ο Σλότκιν, ένας Δημοκρατικός, σε ένα tweet. Η Γερουσία είναι το μόνο σώμα που συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα και όλα τα μέλη έχουν προγραμματιστεί να έχουν μια απόρρητη ενημέρωση για το θέμα την Τρίτη το πρωί.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσπάθεια του γερουσιαστή John Tester, D-Mont., να εξετάσει γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να μάθουν το Κογκρέσο, ο στρατός των ΗΠΑ και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια.

Η γερουσιαστής Lisa Murkowski, μια Ρεπουμπλικανός που είναι επίσης στην επιτροπή, δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι είναι «θυμωμένη» για την κατασκοπεία αντικειμένων στον αμερικανικό εναέριο χώρο και εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν σταματούν πρώτα για την πολιτεία καταγωγής της, την Αλάσκα.

Πόσα κατασκοπευτικά μπαλόνια έχουν εντοπιστεί;

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου το απόγευμα της Κυριακής ανέφεραν ότι είχαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τρεις τελευταίες εισβολές, συμπεριλαμβανομένου του εάν επρόκειτο για πολιτικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε κάποιο είδος έρευνας.

Τη Δευτέρα, ένας βοηθός του Κογκρέσου είπε στο USA TODAY ότι τα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν από αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα από την Παρασκευή φαίνεται να ήταν συσκευές παρακολούθησης που μοιάζουν με μπαλόνια.

Το πρώτο αντικείμενο, που καταρρίφθηκε την Παρασκευή πάνω από την Αλάσκα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, είχε το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Η δεύτερη συσκευή ήταν μεταλλική και έμοιαζε με μπαλόνι με ένα μικρό ωφέλιμο φορτίο συνδεδεμένο σε αυτήν, σύμφωνα με τον βοηθό που ήταν εξοικειωμένος με τις ενημερώσεις σχετικά με τα αντικείμενα, αλλά δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια.

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας αφού επέπλεε σε όλη τη χώρα από το Αϊντάχο είχε επίσης ένα ωφέλιμο φορτίο που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους αποτελούταν από συσκευές που προορίζονταν να παρακολουθούν ευαίσθητες επικοινωνίες.

Οι προσπάθειες για την ανάκτηση συντριμμιών από ορισμένες από τις επακόλουθες καταρρίψεις παρεμποδίστηκαν από τις έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, το περιορισμένο φως της ημέρας και το απομακρυσμένο αρκτικό έδαφος. Τα πληρώματα εργάστηκαν τη Δευτέρα για να ανακτήσουν την πιο πρόσφατη συσκευή από τη λίμνη Χιούρον, όπου είχε καταρριφθεί από ένα F-16 την Κυριακή.