Μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση, στη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον δέκα από τους μεγαλύτερους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) της Βόρειας Κορέας, αριθμός-ρεκόρ, παρακολούθησε το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δεν επεδείκνυε όμως μόνο τα όπλα του. Επεδείκνυε και την κόρη του, την Κιμ Ζου Αε, το δεύτερο από τα τρία παιδιά του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η οποία εκτιμάται ότι είναι 10-11 χρόνων. Ηταν η πέμπτη δημόσια εμφάνισή της μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Και το γεγονός αυτό, μαζί με τις αλλαγές στην εμφάνισή της, κάνουν πολλούς αναλυτές να πιστεύουν πως έχει επιλεγεί ως η μελλοντική ηγέτιδα της Βόρειας Κορέας.

Εικασίες ότι η Ζου Αε προαλείφεται για διάδοχος του Κιμ, η τέταρτη γενιά της «ιερής», υποτίθεται, οικογένειας που θα αναλάβει τα ηνία της Βόρειας Κορέας, άρχισαν να διατυπώνονται από την πρώτη της κιόλας δημόσια εμφάνιση, τον περασμένο Νοέμβριο, στην εκτόξευση ενός ICBM.

Τότε όμως έμοιαζαν παρατραβηγμένες: με το άσπρο φουσκωτό μπουφάν και τις κόκκινες μπαλαρίνες που φορούσε, τα μαλλιά της πιασμένα σε αλογοουρά, τον πατέρα της να της κρατά σφιχτά το χέρι, έδειχνε πολύ μικρή. Ισως, πιθανολόγησαν κάποιοι, ο Κιμ να ήθελε απλώς να παρουσιαστεί ως καλός πατέρας ή να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η οικογένειά του, με όλα της το πυρηνικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο, είναι εδώ για να μείνει.

Περιστοιχισμένη

Με κάθε της εμφάνιση, ωστόσο η νεαρή Κιμ μοιάζει να «ψηλώνει». Το βράδυ της Τρίτης, παραμονές της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του βορειοκορεατικού στρατού, παρέστη σε επίσημο δείπνο για τους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας.

Αυτή τη φορά φορούσε ένα λευκό πουκάμισο και μαύρο ταγέρ – και όλες οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τη δείχνουν στο κέντρο της σκηνής, ανάμεσα στη μητέρα της, τη Ρι Σολ Ζου, και τον πατέρα της, περιστοιχισμένη από στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αντίστοιχη εμφάνιση, και αντίστοιχα κεντρικό ρόλο, είχε η Ζου Αε και στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την παρέλαση της Τετάρτης. Παράλληλα, όμως, άλλαξαν και τα επίθετα που χρησιμοποιούνται από τα κρατικά Μέσα για να την περιγράψουν. Αρχικά, ήταν η «αγαπημένη» κόρη του Κιμ. Στη συνέχεια, έγινε η «σεβαστή» κόρη του -μόνο αφού είχε εδραιωθεί η θέση του Κιμ ως μελλοντικού ηγέτη είχε χρησιμοποιηθεί για εκείνον ο χαρακτηρισμός «σεβαστός σύντροφος».

Τη διευκολύνει

Ακόμα όμως και αν την προορίζει για διάδοχο ο Κιμ, γιατί να την προωθήσει ως τέτοια από τώρα, ενώ αυτός είναι μόλις 39 χρόνων και εκείνη ένα παιδί; Οι πληροφορίες λένε πως ο ίδιος παρουσιάστηκε ως διάδοχος του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, όταν ήταν μόλις οκτώ χρόνων, αλλά μόνο κατ’ ιδίαν, στους στρατιωτικούς ηγέτες. Δημοσίως, κατέστη σαφές περίπου έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του πατέρα του, και αυτό δυσκόλεψε τα πρώτα του επίσημα βήματα – αν και ο Κιμ φρόντισε να εδραιώσει την εξουσία του με αδίστακτο τρόπο. Ισως λοιπόν να προσπαθεί να διευκολύνει την κόρη του, διασφαλίζοντας ότι η θέση της θα είναι πιο δεδομένη όταν αναλάβει. Μπορεί η υγεία του να μην είναι καλή, και να μην έχει μπροστά του τόσο πολλά χρόνια όσα θα περίμενε κανείς – μιλώντας για τη Βόρεια Κορέα, τα πάντα είναι εικασίες.

Ενας άλλος λόγος που ο Κιμ προωθεί από τώρα την κόρη του, πάντως, ίσως να είναι προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις μιας βαθιάς πατριαρχικής κοινωνίας. Η Βόρεια Κορέα έχει κάποιες γυναίκες σε υψηλά πόστα – η αδελφή του Κιμ, Κιμ Τζο-Γιονγκ, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Δεν έχει ποτέ, όμως, ηγηθεί από γυναίκα.