Μία βραδιά αφιερωμένη σ’ έναν σημαντικό και πολυγραφότατο έλληνα στιχουργό έρχεται αύριο στο «Σπίτι με το Mega». Η Ρούλα Κορομηλά υποδέχεται στην αγαπημένη μουσική εκπομπή του Mega τον Ηλία Φιλίππου. Ο στιχουργός που έχει χαρίσει αμέτρητες επιτυχίες στην ελληνική δισκογραφία κι έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου, φιλοδοξεί να ταξιδέψει το κοινό στα μουσικά μονοπάτια της μεγάλης καριέρας του όπου θ’ ακουστούν τραγούδια όπως «Ολα εσύ», «Μέρα με τη μέρα», «Νύχτες μοναξιάς», «Να είσαι ευτυχισμένη», «Ούτε στον εχθρό μου» και «Κορμί θανατηφόρο». Ο Ηλίας Φιλίππου, λίγο πριν από τη μεγάλη βραδιά, μίλησε στο «ΝΣυν».

Τι θα δούμε το βράδυ του Σαββάτου στο «Σπίτι με το Mega» από εσάς;

Μια εκπομπή γεμάτη όμορφα λαϊκά τραγούδια που έχει αγαπήσει ο κόσμος, κι αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Επίσης εξαιρετικούς καλλιτέχνες που τα ερμηνεύουν όπως ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Νίκος Κουρκούλης, ο Πέτρος Ιακωβίδης, ο Πέτρος Ιμβριος, ο Λευτέρης Πανταζής, ο Γιώργος Λιβάνης, η Ρία Ελληνίδου, η Μαρία Ιωαννίδου, η Κατερίνα Νάκα και ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος. Μαζί μας αλλά από άλλους χώρους λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων εκείνη την ημέρα θα έχω τον Νίκο Βέρτη, τη Νατάσα Θεοδωρίδου (που θα μας ερμηνεύσει και τρία απ’ τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια), την Πέγκυ Ζήνα σε απευθείας σύνδεση και τον Πάνο Κιάμο (από Νέα Υόρκη). Μαζί μου φυσικά η οικογένειά μου, η σύζυγός μου Αννυ κι ο γιος μου Λουκάς, αλλά και ο επί 28 χρόνια αγαπημένος μου φίλος και συνεργάτης Κυριάκος Παπαδόπουλος. Από αυτή την παρέα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Κώστας Χαρδαβέλλας, πολύτιμος φίλος για πολλά χρόνια. Πάνω από 100 τραγούδια θα παρουσιαστούν από την υπέροχη ορχήστρα του αγαπημένου φίλου μαέστρου Αντώνη Γούναρη.

Μπήκατε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες αφού είστε ο πολυγραφότερος στιχουργός στην Ευρώπη. Ενας δημιουργός σαν κι εσάς, πώς καταφέρνει να συνδυάσει την ποιότητα με την ποσότητα των τραγουδιών; Δεν είναι φυσικό να υπάρχει επανάληψη σε κάποια σημεία;

Προσέχω πάρα πολύ κάθε φορά που γράφω κάτι, αφενός να μη μοιάζει με κάποιον άλλο στίχο συναδέλφου παλιό ή νέο, αλλά ούτε με κάποιον δικό μου που έχω γράψει στο παρελθόν. Είναι πολύ δύσκολο αλλά θεωρώ πως είναι θέμα επαγγελματικής συνείδησης και αναγκαιότητας να γίνεται αυτό. Οσον αφορά την ποιότητα, για μένα είναι υποκειμενική έννοια. Απλά φροντίζω ό,τι γράφω να μη θίγει αξιοπρέπειες και να μην είναι προκλητικό ή φτηνό.

Στην καριέρα σας έχετε γράψει περισσότερα από 4.600 τραγούδια. Το αγαπημένο σας από όλα αυτά ποιο είναι και γιατί;

Το «Φεύγοντας» σε μουσική του Κυριάκου Παπαδόπουλου, που ερμήνευσε πριν από 27 χρόνια ο Πασχάλης Τερζής κι είναι πλέον από τα πιο διαχρονικά λαϊκά τραγούδια. Αφενός επειδή θεωρώ πως ήταν ένα κλασικό λαϊκό τραγούδι, κόντρα στο pop μουσικό ρεύμα εκείνης της εποχής, και αφετέρου γιατί γράφτηκε από μένα σε λιγότερο από 3-4 λεπτά περιμένοντας απλά ν’ ανάψει ένα φανάρι!

Εχετε συνεργαστεί με τους περισσότερους έλληνες τραγουδιστές. Ποια συνεργασία κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας και γιατί;

Εχω συνεργαστεί με 486 καλλιτέχνες. Δεν το λες και μικρό νούμερο. Κάθε συνεργασία όμως έχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου, είτε κράτησε πολύ είτε λίγο, και είτε είχε μεγάλη επιτυχία είτε όχι. Για μένα όλες ήταν ξεχωριστές στιγμές που στο σύνολό τους συνέθεσαν αυτή τη μουσική μου διαδρομή μέχρι σήμερα και ευχαριστώ από καρδίας όλους τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκα γι’ αυτές τις στιγμές.

Σε συνέντευξή σας έχετε δηλώσει ότι ο Ακης Πάνου είχε πει ότι οι δημιουργοί φτιάχνουν ένα οικοδόμημα και ο καλλιτέχνης είναι πάνω στον όροφο και φωνάζει από το μπαλκόνι «ελάτε να δείτε τι ωραία διαμερίσματα έχουμε». Θεωρείτε εσείς πως για να πετύχει ένα τραγούδι πρέπει να έχει σωστή βάση από τον δημιουργό του ή μια σωστή εκτέλεση από τον τραγουδιστή;

Για να έχει επιτυχία ένα τραγούδι χρειάζεται εξ αρχής μια «παντρεμένη μελωδία με στίχο» και στη συνέχεια μια ερμηνεία που θα «μπει» μέσα στη δημιουργία, θα καταλάβει τι λέει ο στίχος και τι χρειάζεται μουσικά να δώσει η φωνή. Τότε μόνο υπάρχει επιτυχημένο αποτέλεσμα. Οτιδήποτε λείψει από αυτά τα συστατικά, είναι εις βάρος του τελικού αποτελέσματος και της επιτυχίας.

Αν και έπειτα από τόσα χρόνια στη μουσική κατέχετε για τα καλά τον ελληνικό στίχο, αποφεύγετε να γράφετε τον ξενόγλωσσο. Γιατί το κάνετε αυτό; Θεωρείτε ότι ο πόνος, η χαρά κι ο έρωτας σε άλλη γλώσσα πέρα από τα ελληνικά δεν αποδίδονται με την ίδια θέρμη;

Οχι. Καταρχήν είμαι λάτρης της ελληνικής γλώσσας και είναι κάτι που σπούδασα με αγάπη στο πανεπιστήμιο, κάνοντας μάλιστα και το πέρασμα από την καθαρεύουσα στη δημοτική κι απ’ το πολυτονικό στο μονοτονικό σύστημα. Θεωρώ πως εκφράζομαι και παρουσιάζω τα συναισθήματα μέσω στίχων πολύ καλύτερα στη γλώσσα μου, παρά σε κάποια άλλη γλώσσα που μπορεί να γνωρίζω, αλλά όχι τόσο καλά όπως ένας συνάδελφος που ζει, κινείται και γράφει στην ξένη μητρική του γλώσσα.