Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες αλλά και αγνοουμένους και εγκλωβισμένους στα χαλάσματα, οι οποίοι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε σχεδόν 8.000 τον αριθμό των θανάτων στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 20.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη σκάβοντας μέσα στα χαλάσματα, είναι, εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει.

«Σεισμός έως και 6,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες»

«Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ», είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα», τόνισε, αναφερόμενος στο κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός στη γείτονα μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, ωστόσο:

«Μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η τεράστια καταστροφή στην Τουρκία οφείλεται στην άναρχη δόμηση και στην προχειρότητα των κατασκευών.

«Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα γι΄ αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα».

Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Η προχειρότητα αυτή των κατασκευών αλλά και η έλλειψη σωστικών συνεργείων, συνάμα με την κακοκαιρία, θα εκτινάξουν τα θύματα εκτίμησε ο κ. Τσελέντης.

«Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000. Μετά τις 4 μέρες, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους εγκλωβισμένους».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Συρία, η οποία μετρά χιλιάδες θύματα από τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία «θα διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνο» με δυνατούς μετασεισμούς, ενώ η όποια ύφεση στο μέγεθος των μετασεισμών, σημαίνει ότι αργότερα θα υπάρχει έξαρση.

«Θα με ανησυχούσε μετατόπιση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Για την ώρα δεν ανησυχώ», σημείωσε ο καθηγητής για έναν ενδεχόμενο σεισμό στην Ελλάδα, ωστόσο: «Μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας έχει καιρό να δώσει σεισμό και έχει καιρό να δώσει ενέργεια. Εκεί αν γίνει κάτι, θα δούμε αντίστοιχες εικόνες γιατί και η Κωνσταντινούπολη έχει άναρχη δόμηση».