Δορυφορικές εικόνες της Maxar Technlogies αποτυπώνουν την καταστροφή από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία που έχουν οδηγήσει σε πάνω από 7.900 νεκρούς στη γειτονική χώρα και τη Συρία.

Την ίδια στιγμή, λιγοστεύουν οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια αφού έχουν περάσει πάνω από 51 ώρες από τον πρώτο φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Σεισμός Τουρκία: Τραγικές ώρες στα συντρίμμια – Ενισχύεται η ελληνική αποστολή – Live όλες οι εξελίξεις

Οι εικόνες της Maxar είναι σοκαριστικές αφού παρουσιάζουν περιοχές πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Στην πόλη Νουρντάγκι, κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι στέγες πολλών κτιρίων έχουν καταρρεύσει. Άλλα κτίρια έχουν καταρρεύσει εντελώς.

Εικόνα από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2019

Εικόνα από τις 7 Φεβρουαρίου του 2023

Οι εικόνες δείχνουν λευκές σκηνές έκτακτης ανάγκης και οχήματα που κατέκλυσαν μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νουρντάγκι τις ώρες μετά τον σεισμό.

Πριν τον σεισμό (6 Σεπτεμβρίου 2019)

Μετά τον σεισμό (7 Φεβρουαρίου 2023)

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για 11.342 κτίρια που κατέρρευσαν, εκ των οποίων οι 5.775 επιβεβαιώθηκαν. Στη Νουρντάγκι, ορισμένα ψηλότερα κτίρια κατέρρευσαν όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Πριν τον σεισμό

Μετά τον σεισμό

Σε ορισμένες από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Νουρντάγκι, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Αντίστοιχη εικόνα καταστροφής υπάρχει και στην Ισλάχιγε, η οποία βρίσκεται νότια της Νουρντάγκι, επίσης πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Η εικόνα στις 4 Οκτωβρίου του 2022

Η εικόνα στις 6 Φεβρουαρίου του 2023

Στην Ισλάχιγε, μεγάλος αριθμός κτιρίων καταστράφηκε ολοσχερώς. Το φυσικό αέριο έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν οι εκρήξεις, οπότε πολλοί έχουν μείνει χωρίς θέρμανση.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης περιμένουν να φτάσουν επιπλέον σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν στο έργο της ανεύρεσης αγαπημένων προσώπων που παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Η Ισλάχιγε στις 4 Οκτωβρίου του 2022

Η Ισλάχιγε στις 7 Φεβρουαρίου του 2023