«Αν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους πάντες επιστρέφουμε στις ψηφοφορίες» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα του επιτέθηκε και σε ότι αφορά στα οικονομικά θέματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εσείς που μας κατηγορούσατε ότι έχουμε κάνει τη χώρα Σοβιετική Ένωση με τις επιδοτήσεις, εσείς έχετε καταντήσει την Ελλάδα χώρα με κουπόνια».

Όλα αυτά στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας.

«Απαντήσετε και θα ψηφίζουμε μέχρι τον Ιούλιο»

«Έχετε καταλύσει κάθε έννοια εμπιστοσύνης με την συμπεριφορά σας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην παρέμβαση του στη Βουλή.

«Και επειδή μας κατηγορήσατε για θεσμική εκτροπή, εσείς μιλάτε για εκτροπή; Μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος;» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «εμείς ως ένδειξη διαμαρτυρίας επιλέγουμε να απέχουμε για να μην νομιμοποιήσουμε ούτε ώρα δική σας στην κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για μία θεσμική επιλογή που έχει επιλέξει πολλές φορές και η παράταξή της ΝΔ. Υπενθύμισε προς τον πρωθυπουργό μάλιστα πως «και εσείς εκτροπή κάνατε το 2019 όταν αποχωρήσατε από τη Βουλή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών;».

Ο κ. Τσίπρας είπε πώς αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντήσει γιατί παρακολουθούσε τους πάντες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στις ψηφοφορίες. «Εμείς σαν αξιωματική αντιπολίτευση θα είμαστε εδώ και θα ψηφίζουμε μέχρι τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά.

Για την έρευνα του Economist

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και αναφορικά με έρευνα του Economist την οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. «Ξεχάσατε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό «να αναφερθείτε στην ουσία» της έρευνας. «Ναι μεν η αναβάθμιση στην κατάταξη της Ελλάδας ισχύει» τόνισε, «αλλά αυτή οφείλεται στην απομάκρυνση από την περίοδο του μνημονίου, όμως η απομάκρυνση αυτή οφείλεται σε όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, όχι εσείς κ. Μητσοτάκη» Και πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων η έκθεση αυτή λέει και τα εξής:

«Η Ελλάδα τιμωρείται στο δίκτυο του 22 σε σχέση με την ελευθερία του τύπου, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες, υπάρχουν περιπτώσεις περιπτώσεις λογοκρισίας σε θέματα που σχετίζονται με το στρατό, την αστυνομία και την εκκλησία, αλλά και παρενοχλήσεις, απειλές και βία, κατά δημοσιογράφων». Πρόσθεσε επίσης αναφέρετε ότι τον Αύγουστο του 22 «το κράτος είχε εμπλακεί σε υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών» το οποίο «έπληξε τη φήμη της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουσιαστικά επιχείρησε να το αποδομήσει λέγοντας καταρχάς ότι είναι προεκλογικό και αφορά την χορήγηση επιδόματος σε μόνο έναν κλάδο, τον στόλο, ενώ υπογράμμισε ότι οι αντιδράσεις στελεχών των Ε.Δ. είναι δικαιολογημένες.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο, την ώρα που δίνονται 15 δισ. για εξοπλισμούς, αφήνει το έμψυχο δυναμικό στη μοίρα του, αλλά και την αμυντική βιομηχανία

Επιπλέον σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ακυρώνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους στρατιωτικούς που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ για πατριδοκαπηλεία και πως είναι εκείνη η πλευρά που εντάσσει τα θέματα της εθνικής ασφάλειας στη μικροκομματική αντιπαράθεση αλλά και εκείνη η πλευρά που βλέπει την απέναντι ως «εχθρό» και όχι ως «πολιτικό αντίπαλο», όταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «μειοδότες».