Στην Ελευσίνα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων σήμερα για την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023, που είναι εμπνευσμένη από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης, τις Πομπές και τη σύνδεση του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο.

Η οικουμενική γιορτή ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή εκδήλωση και ένα «πολύχρωμο» πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη.

Στις 19:00 ένα πολυδιάστατο θέαμα ξεκίνησε να εκτυλίσσεται στο παράκτιο μέτωπο συνδέοντας τη στεριά, τη θάλασσα και τον ουρανό της Ελευσίνας. Με τη Ρένα Μόρφη οικοδέσποινα της τελετής, με περισσότερες από 100 Chóres σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρίνας Σάττι, και τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε εκτέλεση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – ΚΟΑ, κεντρική σκηνή της Τελετής Έναρξης γίνεται η θάλασσα, με μια μυθική οντότητα να αναδύεται από τα βάθη της.

Νωρίτερα, κατέφθασαν από την Αμβέρσα οι TimeCircus με το πλοίο ξηράς Landship, έχοντας διανύσει πεζή 3000 χλμ σε εννέα μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας. Το πλοίο Πρωτοπόρος «έδεσε» στο λιμάνι της πόλης έχοντας διαπλεύσει από τον Πειραιά, στο πρώτο δρομολόγιο της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού.

Την ίδια ώρα, Ημεροδρόμοι με σημείο εκκίνησης τον Κεραμεικό, τερμάτισαν έχοντας βαδίσει εν τάχει τα 21 χλμ. της Ιεράς Οδού. Τέλος, το Ελευσίνιο Κίνημα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου, ξεκίνησε στις 15:30 από 11 διαφορετικά σημεία της πόλης, πλημμυρίζοντας τους δρόμους με μουσικές και χορούς από τους 14 διαφορετικούς τόπους καταγωγής των εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας.

Περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες στην πομπή συναντήθηκαν στην οδό Κανελλοπούλου, στη συμβολή με την οδό Κοντούλη και Νικολαΐδου, και σαν ένα σώμα κατευθύνθηκαν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Σε μια ιστορική στιγμή για την πόλη αλλά και τη διοργάνωση, οι τέσσερις πομπές συναντήθηκαν στο Παλαιό Ελαιουργείο, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να τους επιφυλάσσουν μια ιδιαίτερη υποδοχή.