Η διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και το κόστος αντικατάστασης αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» των αυτοκινητοβιομηχανιών, μιας και η μπαταρία των EV μοντέλων είναι το πιο ακριβό ανταλλακτικό που έχουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Σήμερα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν αυτονομία από 300 έως και 700+ χιλιόμετρα, με την διάρκεια ζωής των μπαταριών να μην ξεπερνά τα 7 – 8 χρόνια. Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ειδικότερα οι μπαταρίες αυτοκινήτων χάνουν την ικανότητα φόρτισης τους από 15% έως και 20%, όσο πλησιάζουν στην πρώτη δεκαετία της ζωής τους.

Με γνώμονα τις εταιρείες μίσθωσης – που έχουν στον στόλο τους ηλεκτρικά αυτοκίνητα – τα νέα δεδομένα αναφέρουν ότι οι μπαταρίες ενός ηλεκτρικού οχήματος χάνουν περίπου το 2 – 3% της χωρητικότητάς τους κάθε χρόνο και μέσα σε μια πεντατία μπορεί να αγγίζει το 10%. Στην πράξη σημαίνει, ότι αν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει αυτονομία 400 χιλιόμετρα, είναι πιθανόν μέσα σε πέντε χρόνια, μετά από μια πλήρη φόρτιση η αυτονομία του να έχει απομειωθεί στα 360 χιλιόμετρα. Αρκετές εταιρείες μίσθωσης ηλεκτρικών έχουν προβεί στην αντικατάσταση των μπαταριών μετά από 150 – 160 χιλιόμετρα, με γνώμονα ότι, αφορά ηλεκτρικά πρώτης γενιάς – μιας και τα πιο σύγχρονα ηλεκτρικά προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία και οι αντοχές του στο χρόνο έχουν βελτιστοποιηθεί αισθητά.

Επίσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν βάλει ως όριο ζωής μιας μπαταρίας τα 8-10 χρόνια, με τις εγγυήσεις αυτών να μην ξεπερνούν τα 8 χρόνια ( ή και 160.000 χιλιόμετρα).  Ουσιαστικά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναφέρουν ότι, έως τα 8 έτη, και με γνώμονα τους κύκλους φόρτιστης , η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου διατηρεί τουλάχιστον το 70 – 75%  της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας.

Ερχονται οι μπαταρίες για  μια ζωή;

Η διάρκεια ζωής είναι λοιπόν, στο στόχαστρο των αυτοκινητοβιομηχανιών και για αυτό το λόγο αναζητούν μέσω νέων τεχνολογιών ( ακόμη και μέσω start-up πρότζεκτ) την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τις μπαταρίες, που θα αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του. Πριν από λίγες ημέρες «διέρρευσε» μια είδηση, που αναφέρει, ότι ο Έλον Μασκ δεν είναι ικανοποιημένος με την απόδοση των μπαταριών που προσφέρουν τα μοντέλα τους και επιθυμεί να ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά, που ίσως  – και εφόσον η τεχνολογία προσπεράσει κάθε εμπόδιο – να κάνει κάτι που μοιάζει σήμερα ανέφικτο: Nα δημιουργήσει μπαταρίες που η διάρκεια ζωής τους θα αγγίζει τα 100 χρόνια!