Στο στόχαστρο της κριτικής του Μπιλ Γκέιτς, βρέθηκε ο Έλον Μασκ: μιλώντας στο BBC ο Γκέιτς αμφισβήτησε ανοικτά εάν οι τρέχουσες προτεραιότητες του Έλον Μασκ θα τον έκαναν καλό φιλάνθρωπο, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με τη φιλοδοξία του συναδέλφου του δισεκατομμυριούχου να στείλει ανθρώπους στον Άρη.

Απαντώντας σε ερώτηση του βρετανικού δικτύου, ο συνιδρυτής της Microsoft δήλωσε πως ότι δεν πιστεύει ότι ο Μασκ πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί φιλάνθρωπος, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Μασκ: Οι επενδυτές που τον βοήθησαν να αποκτήσει το Twitter

«Πράγματα όπως η Tesla έχουν θετικό αντίκτυπο, ακόμη και χωρίς να είναι μια μορφή φιλανθρωπίας», είπε ο Γκέιτς. «Νομίζω ότι κάποια μέρα θα ενταχθεί στην τάξη των φιλανθρώπων χρησιμοποιώντας την εφευρετικότητά του», πρόσθεσε.

Το όραμα κόκκινου πλανήτη

Αμφισβήτησε το όραμα του δισεκατομμυριούχου να αποικίσει τον Άρη. Το εγχείρημα εξερεύνησης του διαστήματος του Μασκ, το SpaceX, ξοδεύει επιθετικά σε διαστημόπλοια και πυραύλους με την ελπίδα ότι μια μέρα θα στείλει ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του BBC, Amol Rajan, εάν η μετάβαση στον Άρη είναι καλή χρήση χρημάτων, ο Gates είπε: «Όχι κατά την άποψή μου».

Πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης εμβολίων θα ήταν καλύτερη χρήση μετρητών από το να βάζεις ανθρώπους στον Άρη.

«Είναι πραγματικά πολύ ακριβό να πας στον Άρη», είπε. «Μπορείτε να αγοράσετε εμβόλια ιλαράς και να σώσετε ζωές για χίλια δολάρια ανά σωζόμενη ζωή». «Απλώς σε γειώνει. Μην πάτε στον Άρη» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: OT.gr