«Μια όμορφη ψυχή», η οποία εξαιτίας μιας «βίαιης ενέργειας» της αστυνομίας έσβησε πολύ νωρίς: όσοι παρευρέθηκαν στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς, του νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, καταφέρθηκαν εναντίον της αστυνομικής βίας.

Αφού κράτησε για ώρα στην αγκαλιά της, τη μητέρα του Νίκολς, μέσα στην εκκλησία του Μέμφις όπου πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, η κηδεία του, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις μίλησε σκληρά για τους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν τον νεαρό την ώρα που αυτός φώναζε ότι δεν έχει κάνει κάτι και ζητούσε βοήθεια.

«Δεν είχε το δικαίωμα να νιώθει ασφαλής;», διερωτήθηκε η Χάρις. «Ορίστε μια οικογένεια που έχασε τον γιο και τον αδελφό της έπειτα από μια πράξη βίας» την οποία διέπραξαν «άνθρωποι που είχαν ευθύνη να τον προστατεύουν», κατήγγειλε.

«Χτυπήσατε έναν αδελφό σας μέχρι θανάτου»

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων ο οποίος εκφώνησε επικήδεια ομιλία, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι πέντε αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τον Νίκολς ήταν και οι ίδιοι Αφροαμερικανοί.

«Στην πόλη όπου ο (Μάρτιν Λούθερ) Κινγκ σκοτώθηκε (…) χτυπήσατε έναν αδελφό σας μέχρι θανάτου», κατήγγειλε.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για εμάς που δώσαμε μάχη για να ανοίξουμε πόρτες, να περάσετε αυτές τις πόρτες και να συμπεριφερθείτε όπως οι άνθρωποι τους οποίους χρειάστηκε να πολεμήσουμε για να μπορέσετε εσείς να περάσετε από αυτές τις πόρτες», πρόσθεσε ο Σάρπτον.

«Μαμά, μαμά…» – Τον ξυλοκόπησαν τόσο πολύ που είχε γίνει αγνώριστος

Ο Τάιρ Νίκολς, 29 ετών, συνελήφθη στις 7 Ιανουαρίου από μέλη της ειδικής μονάδας Scorpion της αστυνομίας του Μέμφις στις νότιες ΗΠΑ για μια τροχαία παράβαση.

Οι πέντε αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν τόσο πολύ που πλέον είχε γίνει αγνώριστος, σύμφωνα με την οικογένειά του, ενώ υπέκυψε στα τραύματά του τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Οι πέντε αστυνομικοί έχουν αποπεμφθεί και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, ενώ διαλύθηκε και η ομάδα Scorpion.

Τα πλάνα από τη σύλληψη του Τάιρ Νίκολς, δείχνουν τον βάρβαρο ξυλοδαρμό του για ώρα από τους πέντε αστυνομικούς. Ο άτυχος άνδρας φώναζε τη μητέρα του κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψης, με τις εικόνες να σοκάρουν.

«Το επόμενο παιδί που θα πεθάνει»

Στη διάρκεια της τελετής χθες προβλήθηκαν φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο Νίκολς, ο οποίος είχε έναν ιστότοπο αφιερωμένο στη φωτογραφία, αλλά και βίντεο.

Ο νεαρός ήταν «καλός, μια όμορφη ψυχή», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Τζ. Λόρενς Τέρνερ.

Παρών στην κηδεία ήταν ένας από τους αδελφούς του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε το 2020 κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας.

Με δάκρυα η μητέρα του Νίκολς, η Ροουβόν Ουέλς, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, κάλεσε το Κογκρέσο να υιοθετήσει νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, που έχει το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και το οποίο προς το παρόν έχει μπλοκαριστεί.

«Διότι αν δεν το κάνουν, αυτό το αίμα, το επόμενο παιδί που θα πεθάνει, θα έχουν το αίμα του στα χέρια τους», τόνισε.

«Δεν είναι παρά η αρχή», δεσμεύθηκε ο πατριός του Νίκολς, ο Ρόντνεϊ Ουέλς. «Ανυπομονούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλες τις οικογένειες (…) όχι μόνο για τη δική μας», πρόσθεσε.

Η «αγανάκτηση» Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος έχει αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση αυτή και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα με τους γονείς του Νίκολς.

Εξάλλου η κοινοβουλευτική ομάδα των Αφροαμερικανών κάλεσε τη Ροουβόν και τον Ρόντνεϊ Ουέλς να παραστούν στην ομιλία του Μπάιντεν για την Κατάσταση της Ένωσης, την οποία θα εκφωνήσει στις 7 Φεβρουαρίου στο Κογκρέσο.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να δεχθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο μέλη της κοινοβουλευτικής αυτής ομάδας για να «συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και άλλες κοινές προτεραιότητες», σύμφωνα με εκπρόσωπο του.

Χθες η αστυνομία στις ΗΠΑ βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο για τη χρήση υπερβολικής βίας, μετά τον θάνατο στην Καλιφόρνια ενός Αφροαμερικανού, ακρωτηριασμένου στα δύο πόδια, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια επέμβασης των δυνάμεων της τάξης.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ