Επιμένει για χιόνι στην Αττική την Κυριακή ο προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου, στο ζήτημα που έχει προκαλέσει διχογνωμία ανάμεσα στους μετεωρολόγους και τα προγνωστικά μοντέλα.

Ο γνωστός προγνώστης από το δελτίο καιρού της ΕΡΤ 3 προειδοποίησε πως το κυρίως χειμωνιάτικο μενού αναμένεται από την Κυριακή σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε πως τελικά το βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία δεν φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας ιδιαίτερα και θα υπάρχει μόνο το ξεροβόρι.

Αυτό το ξεροβόρι για το οποίο είχε προειδοποιήσει θα φέρει στη βόρεια Ελλάδα πολύ ασθενή φαινόμενα χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.

Τι είναι το «Aegean Effect»

Όμως ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε στο «Aegean Effect» που θα φέρει χιόνια ακόμη και δίπλα στη θάλασσα  και μέσα στις περιοχές που θα βρίσκεται και η Αττική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Aegean Effect» δημιουργείται όταν ψυχροί βοριάδες πολικής προέλευσης φτάσουν στο Αιγαίο και εμπλουτίζονται με υδρατμούς και υγρασία και στη συνέχεια μετακινούνται δημιουργώντας χιονοσύννεφα και χιονοπτώσεις.

Όπως ανέφερε, την Κυριακή αναμένονται χιονοπτώσεις σε Σποράδες, Λήμνο, Εύβοια, Βοιωτία, και Αττική. Μέχρι το βράδυ τα χιόνια θα φτάσουν στις Κυκλάδες και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα αλλά και στην Κρήτη με χιόνια ακόμα και στα 300-400 μέτρα.

Μάλιστα συνέστησε την προσοχή κυρίως στην Εύβοια.

Αυτά τα φαινόμενα θα συνδυαστούν με ισχυρούς βοριάδες 8-9 μπορφόρ.

Αυτά τα χιονοσύννεφα θα διέρχονται από την Αττικοβοιωτια και τη Δευτέρα, αλλά θα δεν θα χιονίζει όλη τη μέρα, καθώς και στις Κυκλάδες.

Τέλος ο Σάκης Αρναούτογλου υποστήριξε ότι από το Σάββατο και την Κυριακή αλλά κυρίως από την ερχόμενη εβδομάδα θα επικρατήσει παγωνιά σε όλη τη χώρα.

Οι θερμοκρασίες από την Κυριακή και τη Δευτέρα θα υποχωρήσουν σημαντικά και ειδικά τη Δευτέρα οι μονοψήφιες θερμοκρασίες θα είναι σχεδόν παντού και κοντά στους 6 βαθμούς.

Ο καιρός την Κυριακή

Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε στον καιρό που θα επικρατήσει αύριο Παρασκευή, κάνοντας λόγο για αλλαγή σούπερ εξπρές.

Στη δυτικοκεντρική Μακεδονία θα έχει τα ξημερώματα ένα πέρασμα από κάποιες μπόρες χιονιού, οι οποίες στη δυτική Μακεδονία ίσως δημιουργήσουν και κάποια πρόσκαιρη χιονόστρωση αλλά γρήγορα θα βελτιωθεί ο καιρός.

Προς τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα βρεθούν μέχρι και το βόρειο κομμάτι της Στερεάς, δίνοντας και στη Θεσσαλία κάποιες πρόσκαιρες μπόρες ίσως και χιονόνερο και κάποιες νιφάδες χιονιού.

Ο καιρός είναι ίσως πιο άστατος στην Κάρπαθο και στη Ρόδο, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν καταιγίδες στις Σποράδες και στο βορειοδυτικό Αιγαίο.

Μετά το μεσημέρι θα υπάρξουν κάποια τοπικά φαινόμενα στην υπόλοιπη Στερεά και την Εύβοια, ωστόσο θα ενταθούν κυρίως στην Πελοπόννησο με κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά ίσως και ημιορεινά, ενώ τοπικές διάσπαρτες μπόρες θα σημειωθούν και στις Κυκλάδες και ίσως στα νησιά του ανατολικού, νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η Κρήτη θα επηρεαστεί προς το βράδυ με κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα από το βράδυ και μετά θα επικρατήσει ξαστεριά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί κάτι που θα κάνει πιο έντονη την αίσθηση του κρύου.

Η θερμοκρασία θα πέσει κοντά στους -5 έως 0 στα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα θα επικρατήσουν επίσης μονοψήφιες θερμοκρασίες.

Προς το μεσημέρι μόνο στα ορεινά η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 6 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι κοντά στους 10 βαθμούς.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Η Αττική το πρωί θα έχει κάποια λίγα σύννεφα ενώ μέχρι και λίγο πριν το μεσημέρι θα την επηρεάσει η συννεφιά που έρχεται από τη βόρεια Ελλάδα, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει και να βρέξει για λίγο τοπικά.

Προς το απόγευμα ο καιρός θα ανοίξει ξανά και το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά. Οι άνεμοι μέσα στην ημέρα θα φτάσουν στα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 7 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη προς το ξημέρωμα και για πολύ λίγο τα σύννεφα θα πυκνώσουν αρκετά και δεν αποκλείεται να αφήσουν τοπικά χιονόνερο και κάποια ασθενή χιονόπτωση, κυρίως στο ορεινό, ημιορεινό κομμάτι. Μάλιστα πρόσκαιρα κάποιες νιφάδες δεν αποκλείεται να φτάσουν και πολύ χαμηλά.

Γρήγορα όμως τα σύννεφα θα διαλυθούν και μέχρι το μεσημέρι θα βγάλει ήλιο, ενώ το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά. Ο άνεμος βαρδάρης στα 6 με 7 -τοπικά και 8- μποφόρ και η θερμοκρασία στους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου.