Μετά την πρεμιέρα της στο Διεθνές  Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την συμμετοχή της σε τρία ακόμη φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ Καΐρου, το Tallinn Black Nights και το Φεστιβάλ WIFT_GR, η ταινία «Ακουσέ με», της Μαρίας Ντούζα, την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές, στο Τμήμα Γυναικών Σκηνοθετών, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.  Στο ίδιο φεστιβάλ συμμετείχε εκτός συναγωνισμού και η μικρού μήκους ταινία του Αλέξανδρου Κωστόπουλου «Πρώτο Μπάνιο».

Η ιστορία

Όταν η κωφή έφηβη Βαλμίρα έρχεται να ζήσει στο νησί του πατέρα της μακριά από το ειδικό σχολείο της Αθήνας, αντιμετωπίζει την πιθανότητα απομόνωσης. Ο Άρης, ένα αγόρι από την Βουλγαρία που υφίσταται εκφοβισμό στο σχολείο, προσφέρεται να γίνει φίλος και σύμμαχός της.

Αλλά η ιδιότητά του ως «άλλου» τον κάνει ανεπιθύμητη παρέα. Αντίθετα, η Βαλμίρα τα φτιάχνει με τον ξενόφοβο Μάριο, πληγώνοντας τον Άρη και πυροδοτώντας σύγκρουση ανάμεσα στα αγόρια. Όταν ένα γύρισμα της τύχης αλλάζει τα δεδομένα όλων, η Βαλμίρα αναγκάζεται να αφουγκραστεί επιτέλους – όχι απαραίτητα με τα αυτιά της – τόσο τους άλλους όσο και τον τον εαυτό της.

Πώς μια αναπηρία μπορεί να λειτουργήσει στις ανθρώπινες σχέσεις και ως καταλύτης στον εγωισμό

Τοποθετημένη σε ένα χειμωνιάτικο νησί – εξ ορισμού μια μεταφορά για την μοναξιά και την απομόνωση – η ταινία παρακολουθεί τα βάσανα και τις περιπέτειες ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, που δυσκολεύονται να καταλάβουν και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον.

Γίνεται έτσι ένας στοχασμός πάνω στη μοναξιά και της απομόνωση που γεννιούνται από την αδυναμία, τον φόβο και την αντίστασή μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Η κώφωση εδώ λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε, της επιθυμίας μας να γίνουμε κατανοητοί, αλλά της απροθυμίας μας να καταλάβουμε. Ο εγωισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αντίδοτο σε αυτόν είναι η συμπόνια και η καλοσύνη που ορίζουν την ανθρωπιά μας.

Οι συντελεστές

Παίζουν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska-Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός, Συμπαραγωγός: Ivan Tonev, Παραγωγή: STEFICON, Συμπαραγωγή: Ars Digital, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή, Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ, Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου, Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου – Άννα Καραμουσλή, Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη, Μουσική & Sound Art: Άννα Στερεοπούλου.

https://listen-movie.gr/

https://www.facebook.com/listenthemovie22

https://www.instagram.com/listen_the_movie/