Το 2023 θα είναι η χρονιά που οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα παρουσιάσουν με γεωμετρική πρόοδο τα περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά. Τόσο η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία όσο και η επιθετική ιαπωνική σχολή ετοιμάζουν μια νέα γενιά ηλεκτρικών που θα δώσουν ακόμη περισσότερες επιλογές στους εκατομμύρια πελάτες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 2022 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την αγορά των ηλεκτρικών μοντέλων αφού πάνω από 7,8 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα  σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκαν στα χέρια νέων οδηγών και κατέλαβαν το 10% του συνόλου των οχημάτων που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.Κοινώς ένας στα δέκα αυτοκίνητα ήταν ηλεκτρικά ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών παρουσίασαν το 2022 αύξηση 68% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2021.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 23 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ το 2023 ο ρυθμός πωλήσεων – σε σχέση με το 2022 και το 2021 – αναμένεται να επιβραδυνθεί. Ακόμη και τα πιο δημοφιλή μοντέλα – που έχουν γλιτώσει τις μπαταρίες κάτω από το πάτωμα τους – θα εξηλεκτριστούν. Στο κάδρο της επιθετική πολιτικής φίρμες όπως η Tesla μειώνουν τις τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων τους – έως και 17% – σε αγορές της Ευρώπης.

Σήμερα, η VW βλέπει με …καλό μάτι τον εξηλεκτρισμό του πιο επιτυχημένου εμπορικά μοντέλου της του Golf ενώ την πρίζα δεν θα την γλιτώσει ούτε το Tiguan.

Η πολυτελή φίρμα της VW, η Audi σπαταλάει ιδιαίτερα μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου της από το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα νέες teasers φωτογραφίες. Πρόκειται για το νέο Activesphere Concept, ένα μεγάλο ηλεκτρικό SUV, το οποίο θα έχει πόρτες που θα ανοίγουν σε αντίθετη φορά. Το νέο μοντέλο θα αποκαλυφθεί αύριο ενώ υπόσχεται ότι θα προσφέρει τεχνολογία με επίπεδο αυτονομία 4. Κοινώς το αυτοκίνητο θα κινείται χωρίς την παρέμβαση του οδηγού αλλά θα επιβάλλεται η επίβλεψη και παρουσία του πίσω από το τιμόνι.

Το καλοκαίρι η Volvo θα έχει έτοιμο ένα νέο ηλεκτρικό SUV που θα ανήκει στην κατηγορία των μικρών. Θα είναι το EX30, θα είναι κάτω από το  XC40 Recharge, και θα προσφέρεται σε πολλαπλές εκδόσεις από πλευράς αυτονομίας. Προς τα τέλη του 2023 η BMW θα παρουσιάσει τη νέα i5 – που θα εμπλουτίσει τη γκάμα των ηλεκτρικών της i. H νέα i5 θα προσφέρεται σε εκδόσεις με τους ηλεκτροκινητήρες να αποδίδουν έως και 536 ίππους σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα!

Kia έχει ήδη μια πλούσια γκάμα σε ηλεκτρικά μοντέλα της οποία αναμένεται να εμπλουτίσει το 2023 με ένα ακόμη μοντέλο. Θα είναι πρωτότυπο EV9 Concept, που θα ενταχθεί στην κατηγορία των μεγάλων SUV με πολυτελή χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα μεγάλη αυτονομία.

Η Ηyundai έχει στα σκαριά μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών και για αυτό το λόγο θα επενδύσει σε ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών .Η επένδυση θα αγγίξει τα 5,54 δισεκατομμύρια δολάρια,   και το σχέδιο της περιλαμβάνει την παραγωγή μιας γκάμας καινοτόμων ηλεκτρικών (EV) οχημάτων Hyundai.