Σαφώς την ώρα του αγώνα δεν μπορούσε να δείξει την ικανοποίησή του γιατί εκείνη τη στιγμή έδινε τα πάντα για την ομάδα του το Περιστέρι προκειμένου να το οδηγήσει ψηλά ακόμα και απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Όμως ο Βασίλης Σπανούλης δεν τσιγκουνεύτηκε τα λόγια του για την ομάδα της καρδιάς του την οποία χαρακτήρισε ως την κορυφαία της Ευρώπης και σίγουρα έχει βάλει ένα βασικό λιθαράκι και ο ίδιος στη νέα εποχή του Ολυμπιακού στο δρόμο προς την καταξίωση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την τελευταία 12ετία.

Την ίδια στιγμή έκανε ένα μεγάλο δώρο στην αγαπημένη του ομάδα προσφέροντας υλικό για το σπίτι στον Γιώργο Μπαρτζώκα και (κυρίως) στους παίκτες του, που αρκετοί μπήκαν…περπατώντας στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» θεωρώντας ότι όταν έχουν εγκλωβίσει πριν λίγες μέρες ολόκληρη Ρεάλ Μαδρίτης στο Περιστέρι θα  περάσουν δια περιπάτου.

Λάθος μεγάλο και ιδιαίτερα όταν στον απέναντι πάγκο βρισκόταν ένας εκ των μεγαλύτερων παικτών που έβγαλε ποτέ το ευρωπαϊκό μπάσκετ που αρκετοί πρώην συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό τον ζούσαν πως έκανε την κάθε προπόνηση το κάθε σύστημα, τον κάθε αγώνα.

Ουσιαστικά το Περιστέρι έδειξε στον Ολυμπιακό το κλασσικό δόγμα ότι αν δεν παίξει καλά μπορεί να και να μην νικήσει ή εάν πάρει τελικά τη νίκη να τα έχει δει όλα προηγουμένως.

Ο στόχος των γηπεδούχων ήταν να απενεργοποιήσει τα δύο μεγαλύτερα όπλα των Ερυθρολεύκων τον Κώστα Σλούκα και τον Σάσα Βεζένκοβ και έδειξε ότι – χωρίς να είναι εύκολο – εάν το πετύχεις κάποιος μπορεί να «βραχυκυκλώσει» το δημιουργικό παιχνίδι των πρωταθλητών.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι το σκορ πήγε ψηλά, οι γηπεδούχοι μπορούσαν να το ακολουθήσουν και έτσι συνέχισαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πραγματικά όπου πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Τόμας Γουόκαπ και με καλάθι στη λήξη χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Οι Πειραιώτες έχουν φτάσει να είναι αήττητοι κοντά στον ενάμιση χρόνο  στις ελληνικές διοργανώσεις αλλά στο Περιστέρι ήταν ίσως η πιο δύσκολη δοκιμασία τους σε όλα αυτά τα παιχνίδια καθώς χρειάστηκε buzzer beater από τον Γουόκαπ για να μην σπάσει το αήττητο.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν χάσει φέτος κάποια παιχνίδια στην Ευρωλίγκα όπως με τον Ερυθρό Αστέρα και τη Βαλένθια εντός έδρας (με ανατροπή μάλιστα των Ισπανών στο φινάλε με σερί πόντων) ή στη Γαλλία με τη Βιλερμπαν με τους γηπεδούχους να επιστρέφουν από το -21.

Ενώ την ίδια ώρα έχουν νικήσει δύο φορές τη Ρεάλ Μαδρίτης εντός και εκτός έδρας, στην Ισπανία τη Μπαρτσελόνα και τη Μπασκόνια και άνετες νίκες στο ΣΕΦ επί Φενέρμπαχτσε και Αρμάνι Μιλάνο ή ακόμα και με τη Βίρτους.

Είναι φανερό ότι οι Ερυθρόλευκοι, έστω ασυναίσθητα στο πίσω μέρος τους μυαλού τους κάποια παιχνίδια τα «διαβάζουν» ως πιο βατά και εκεί την έχουν πατήσει όπου δεν είχαν το βαθμό συγκέντρωσης στο 101%.

Ακριβώς αυτό τους υπενθύμισε με τον καλύτερο τρόπο το Περιστέρι λίγες μέρες πριν από το μεγάλο ματς με τη Μακάμπι στο ΣΕΦ (που δεν έχουν το περιθώριο να το υποτιμήσουν) αλλά και λίγο καιρό πριν το φάιναλ-8 του κυπέλλου όπου ο κάτοχος του τίτλου Ολυμπιακός παίζει αρχικά με τον Αρη και αν προκριθεί με τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά (εφόσον οι Πράσινοι περάσουν και αυτοί τον Κολοσσό).

Είναι μια διοργάνωση όπου οι Ερυθρόλευκοι είναι μεν το φαβορί αλλά τίποτα δεν θα τους χαριστεί, συνεπώς δεν έχουν τα περιθώρια να εμφανίσουν ξανά εικόνα όπως αυτή στο Περιστέρι. Ιδιαίτερα σε τέτοια νοκ άουτ παιχνίδια όπως του κυπέλλου, όπου η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.