Εως ότου ένα νέο μοντέλο ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα και αρχίσει να γράφει χιλιόμετρα με οδηγούς χιλιάδες οδηγούς περνάνε τις πιο εξαντλητικές δοκιμές. Για αυτό το σκοπό και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία έχει ορίσει μια ομάδα που φροντίζει να βγάζει …το λάδι από κάθε αυτοκίνητο και κάθε νέο μοντέλο με τα «βασανιστήρια» να αποτελούν επίκεντρο μηνυμάτων για τυχόν αλλαγές σε ατέλειες κ.α.

Όπως στο νέο Nissan Qashqai, που η ομάδα του Ντέιβιντ Μος – Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης στο Τεχνικό Κέντρο της Nissan – φροντίζει να υποβάλλει σε εξαντλητικές δοκιμές το νέο SUV των ιαπώνων. Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας να εξασφαλίσουν τα  υψηλότερα πρότυπα αξιοπιστίας. Έχοντας ως έδρα το Τεχνικό Κέντρο της Nissan στη Βρετανία, υποβάλλουν τα νέα μοντέλα της Nissan σε μια σειρά από δύσκολες δοκιμές,  πριν τα αυτοκίνητα βγουν στην αγορά.

Μια από τις δοκιμασίες ονομάζεται “Climatic Four-poster Vibration Rig”,  που προσομοιώνει τρία χρόνια οδήγησης σε μόλις πέντε εβδομάδες, με τους  μηχανικούς ακόμη και να σκαρφαλώνουν στο αυτοκίνητο για να ακούσουν τυχόν τριγμούς από το εσωτερικό. Μεταξύ αυτών οι δοκιμές υπερβολικά ζεστού  και κρύου καιρού, τη ώρα που ειδικοί βραχίονες  έχουν ρυθμιστεί για να κλείνουν επανειλημμένα τις πόρτες, χιλιάδες φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες ισόποσες με την διάρκεια ζωής του οχήματος . Προσφάτως το Qashqai ανακηρύχθηκε το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από έρευνα σε 50.000 Βρετανούς καταναλωτές.