Προφυλακισμένη για τουλάχιστον άλλον ένα μήνα θα παραμείνει η Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισαν οι βελγικές Αρχές, στο πλαίσιο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έπεισε κατά τη χθεσινή ακρόασή της, το προδικαστικό συμβούλιο, που απέρριψε το αίτημά της να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι».

Εύα Καϊλή: Τι δήλωσε μετά από την απόφαση να παραμείνει στη φυλακή – Γιατί δεν θα ασκήσει έφεση

Σύμφωνα με νομικούς, μάλιστα, η κράτησή της θα τραβήξει, καθώς υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για την ίδια, μετά την ομολογία Παντσέρι. Όπως επισημαίνουν, η συμφωνία του  φερομένου ως εγκεφάλου της υπόθεσης, «στοχεύει στον ανώτατο αξιωματούχο του μεγαλύτερου σκανδάλου της ΕΕ, που είναι η Εύα Καϊλή».

«Η κράτηση της Εύας Καϊλή θα τραβήξει»

Οπως τόνισε ο δικηγόρος, Γιώργος Ντάλτας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», «η κράτηση της Εύας Καϊλή θα “τραβήξει”».

Ο ίδιος σχολίασε και την καταγγελία του δικηγόρου της κ. Καϊλή, ότι η πελάτισσά του, υπέστη βασανιστήρια στο κελί της αστυνομίας, όπου την ανάγκασαν να παραμείνει μετά τη συμπληρωματική της κατάθεση, στις 11 Ιανουαρίου.

«Ίσως η εξέλιξη αυτή με την απομόνωσή της σε αστυνομικό τμήμα είναι πάρα πολύ σπάνια. Δηλαδή ο ανακριτής μέσω της εισαγγελίας, ζήτησε να φύγει από τις φυλακές και να κρατηθεί σε αστυνομικό τμήμα, προδήλως για να μην έχει επικοινωνία.

Από την φυλακή είναι ευκολότερη η επικοινωνία, η φυλακή δεν υπακούει εύκολα σε διαταγές, έχει πολλούς κρατούμενους. Επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ή ενδεχομένως με τους δικηγόρους της. Πάντως, να την πάρει από την φυλακή ένα 2ήμερο, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των άλλων φερόμενων ως εμπλεκομένων, αυτό δεν ήταν βασανιστήριο αλλά μία τακτική της ανάκρισης, που στο Βέλγιο είναι σπανιότατη», είπε.

«Η συμφωνία Παντσέρι στοχεύει την Καϊλή»

«Είναι προφανές ότι την ίδια εποχή υπάρχει συμφωνία Παντσέρι, στοχεύει στον ανώτατο αξιωματούχο του μεγαλύτερου σκανδάλου της ΕΕ, που είναι η Εύα Καϊλή. Επομένως, ήταν πρακτικά απίθανο να αφηνόταν ελεύθερη η Εύα Καϊλή. Γυρνάει εις βάρος της γιατί η ανάκριση δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της. Η συμφωνία Παντσέρι πρακτικά αποκλείει συμφωνία κάποιου άλλου»,

»Τα άρθρα του βελγικού ποινικού κώδικα εισήχθησαν το 2018 όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν δικηγόρος και έφερε ένα αμερικανικό σύστημα. Αυτό έχει εφαρμοστεί άλλη μία αφορά σε υπόθεση που αφορά στο ποδόσφαιρο, με παράγοντες στο εξωτερικό. Ο νόμος αυτός έει ότι η συμφωνία γίνεται εφόσον είναι αναγκαία στην ανάκριση, να γίνει», πρόσθεσε ο κ. Ντάλτας.

«Η συμφωνία με τον Τζιόρτζι δεν ήταν συμβόλαιο, εδώ μιλάμε για «υπόσχεση» για συμβόλαιο. Υπογράφει συμβόλαιο και αυτό είναι μόνο εάν είναι ειλικρινής. Εντύπωση προκαλεί ότι έχει βγάλει απ΄έξω την πρόεδρο της επιτροπής, Μαρί Αρενά», κατέληξε.