Οι Der Stürmer, το ελληνική συγκρότημα με τον εθνικοσοσιαλιστικό, του οποίου μάλιστα ήταν και μέλος ο «Καιάδας», Γιώργος Γερμένης, της Χρυσής Αυγής χαρακτήρα πρόσφερε μια μυστική συναυλία μπροστά σε περίπου 60 άτομα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πόλη του Μεξικού, γράφει η ισπανική El Pais.

Συνέβη τα ξημερώματα από Σάββατο έως Κυριακή, μετά τη μία τα ξημερώματα, στο μπαρ San Diablo στη γειτονιά Ρόμα. Μαζί τους συμμετείχαν δύο μεξικανικά συγκροτήματα, οι Tlateotocani, από τη Zacatecas, και οι Wolves Of AhPuch, από την Chiapas.

Πριν από την εκδήλωση, στους γύρω δρόμους σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστικών ομάδων που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή της συναυλίας. Μια μέρα αργότερα, το νεοναζιστικό συγκρότημα έπαιξε στη Σιουδάδ Χουάρες, όπως μπόρεσε να επιβεβαιώσει η εφημερίδα.

Η πρώτη αφίσα που κυκλοφόρησε ανέφερε ότι η συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον χώρο HDX Circus στο Azcapotzalco της Πόλης του Μεξικού. Δύο ημέρες νωρίτερα οι ιδιοκτήτες του καταστήματος το διέψευσαν και διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν καμία γνώση για την εκδήλωση.

Οι διοργανωτές, Azermedoth Records και Blood Productions, επίσης αποστασιοποιήθηκαν. Οι δύο εταιρείες παραγωγής διοργανώνουν συνήθως συναυλίες μέταλ, και σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, δεν είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με μουσικά συγκροτήματα με φασιστικές αντιλήψεις.

«Sieg Heil» από το πλήθος

Λόγω της λαϊκής αγανάκτησης που προκάλεσε το γεγονός, αποφάσισαν να αποστασιοποιηθούν από τη συναυλία. Οι υπεύθυνοι της Azermedoth Records δήλωσαν στην El País: «Δεν υποστηρίζουμε τέτοιες αντιλήψεις ή οποιουδήποτε είδους διάκριση εναντίον κανενός». Ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν την ιδεολογία του Der Stürmer και το νεοναζιστικό περιεχόμενο των τραγουδιών τους. Η εφημερίδα επικοινώνησε και με την Blood Productions, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Τότε ήταν που μέλη της μεξικανικής νεοναζιστικής σκηνής αποφάσισαν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους και μετέφεραν τη συναυλία στο San Diablo στην Πόλη του Μεξικού, τακτικό σημείο συνάντησης φασιστικών ομάδων. Καθώς η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής δεν ήταν πρωτοβουλία της Azermedoth Records και της Blood Productions, πολλοί από τους ανθρώπους που είχαν αγοράσει εισιτήρια δεν ειδοποιήθηκαν. Η τελική τοποθεσία της εκδήλωσης διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, μόνο σε άτομα που εμπιστεύονταν οι ακροδεξιοί, γεγονός που εξηγεί γιατί τελικά παρευρέθηκαν μόνο 50 με 60 άτομα, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από αυτούς.

Όταν άρχισε η συναυλία, μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων σχημάτισε έναν κλοιό ασφαλείας στην είσοδο του San Diablo. Η κλειδαριά της πόρτας ήταν κατεβασμένη και οι γείτονες που ρωτήθηκαν είπαν ότι υπήρχαν ομάδες ανδρών στις γωνίες του δρόμου που παρακολουθούσαν για να βεβαιωθούν ότι οι αντιφασιστικές συλλογικότητες δεν θα ξαναμπούν μέσα.

«Έλεγχαν από γωνία σε γωνία για να δουν αν θα μποϊκοτάρουν ξανά την εκδήλωση», λέει ένας γείτονας που πέρασε αρκετές φορές από το σημείο, ειδοποιημένος για την παρουσία των νεοναζί. Μέσα στο μπαρ, οι διοργανωτές απαγόρευσαν στους παρευρισκόμενους να βγάλουν τα κινητά τους τηλέφωνα, να καταγράψουν βίντεο ή να τραβήξουν φωτογραφίες, αν και μια πηγή που ήταν παρούσα στην αίθουσα ισχυρίζεται ότι υπήρχε ένας φωτογράφος με επαγγελματικό εξοπλισμό.

Ανάμεσα στα τραγούδια, το πλήθος φώναζε φασιστικά συνθήματα όπως το «Sieg Heil», τον χαιρετισμό των ναζιστών αξιωματικών στον Αδόλφο Χίτλερ. Ένα πανό της Der Stürmer, διακοσμημένο με ακροδεξιούς συμβολισμούς, δέσποζε πάνω από τη σκηνή. «Πρώτα έπαιξε η μπάντα των σταρ, γιατί είπαν ότι ένιωθαν ήδη να απειλούνται. Έφτασαν με ένα Uber, και μόλις έφτασαν τους έβαλαν σε ένα μικρό δωμάτιο και τους έβγαλαν για να παίξουν. Τελείωσαν το σετ τους, πολύς κόσμος ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί τους έξω. Ήταν ίσως 10 άτομα που τα κατάφεραν, μετά μπήκαν στο αυτοκίνητο και πήγαν στο ξενοδοχείο. Άφησαν τα άλλα δύο συγκροτήματα να παίζουν, αλλά πολύς κόσμος είχε ήδη φύγει. Τελικά έπαιξαν για 15 ή 20 άτομα», διηγείται ο ίδιος παρευρισκόμενος.