Οι επόμενες εκατό ημέρες θα είναι κρίσιμες: με το βλέμμα στραμμένο στην άνοιξη και το σήμα «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά» να έχει έρθει από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πολιτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τουλάχιστον τρεις μήνες άτυπης προεκλογικής περιόδου – με τη βεβαιότητα πως αυτή θα περιλαμβάνει χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση. Η ανατομία των ημερών περιέχει τα σημεία της επικαιρότητας που θα αποτελέσουν σημεία πολιτικής αντιπαράθεσης το διάστημα που έρχεται, όπως η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, τα ελληνοτουρκικά και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σχεδόν αναπόφευκτα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα κοντραριστούν για την οικονομία και την ακρίβεια, με το Μέγαρο Μαξίμου να περιμένει τα καλά νέα για την επενδυτική βαθμίδα. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια πανδημία σε ύπνωση, που είναι παρούσα χωρίς να είναι, καθώς όλοι ελπίζουν πως τα δεδομένα δεν θα αλλάξουν μέχρι το Πάσχα. Και βέβαια υπάρχουν πάντα οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο καιρός: αν ο Φεβρουάριος δεν αποδειχθεί το ίδιο γλυκός με τον Δεκέμβριο, τότε το πρόβλημα της θέρμανσης θα ξαναέρθει στο προσκήνιο.

Η σκανδαλολογία

Τι είναι η πόλωση χωρίς τη σκανδαλολογία; Στην αξιωματική αντιπολίτευση «χτενίζουν» τις σχέσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ με το Δημόσιο – μετά τον Πάτση και τον Χειμάρα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν εκτός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σειρά είχαν η Αννα Ευθυμίου και ένα πρώην στέλεχος της Πειραιώς, ο Ανδρέας Κουτούπης, που βρέθηκαν χθες στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντεπίθεση, προαναγγέλλοντας και τη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η ΝΔ ζήτησε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου να δώσει απαντήσεις για τα 55 εντάλματα πληρωμών από τον ΕΦΚΑ. «Η τοξικότητα είναι το μόνο έδαφος στο οποίο μπορεί να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», ήταν το σχόλιο της Πειραιώς, με την Ελευθεριάδου να απαντάει πως η ΝΔ επιχειρεί συμψηφισμό ανάμεσα στη δική της νόμιμη εργασία και «σε τριάμισι χρόνια με το γαλάζιο πλιάτσικο και τους Πάτσηδες». Στο πακέτο των σκανδάλων περιέχονται και οι υποκλοπές, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση πιέζει ακόμα την κυβέρνηση για απαντήσεις τόσο για το Predator όσο και για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, αναμένοντας και το πέρας των ερευνών από την πλευρά της ΑΔΑΕ.

Τα ελληνοτουρκικά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει πια μια ατζέντα προκλήσεων, η οποία τον βοηθάει και στη δική του προεκλογική περίοδο στην Τουρκία. Η Ελλάδα απαντάει με το τρίπτυχο «ψυχραιμία, αποτροπή, διπλωματία», βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσεγγίζουν με προσοχή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να φανεί προς τα έξω ένα ενιαίο μέτωπο, προσπαθώντας να αποτινάξουν την όποια προεκλογική σκοπιμότητα, η κάθε πλευρά αξιοποιεί την τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας με τρόπο που αντανακλά στο ακροατήριο που ο καθένας απευθύνεται. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει προτάσεις για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης και στο Καστελλόριζο «ως πρώτο βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ από το ΠΑΣΟΚ ζητούν ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Επίσημη ενημέρωση για τις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο Βρετανικό Μουσείο δεν υπάρχει, όμως η δημοσιογραφική έρευνα δείχνει πως οι διαπραγματεύσεις εντείνονται το τελευταίο διάστημα – για μια λύση που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές. «Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη που έκανε για το θέμα με φόντο την Ακρόπολη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ζητούν ενημέρωση για το θέμα αλλά και πλήρη αποκλεισμό της έννοιας του δανείου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα φέρει επικοινωνιακούς πόντους στην κυβέρνηση, αλλά γνωρίζουν επίσης πως δεν μπορούν να «παίξουν» μικροκομματικά με το ζήτημα. Η εργαλειοποίηση ενδεχομένως γυρίσει μπούμερανγκ και στη ΝΔ: «Δεν είναι θέματα που πρέπει να εντάσσονται ούτε στην προεκλογική αντιπαράθεση ούτε πολύ περισσότερο στη μικροπολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε, σ’ αυτό το μήκος κύματος, και ο Γιάννης Οικονόμου. «Καλό είναι, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσουν την αμηχανία τους και τις ανεξήγητες και αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις τους».

Η οικονομία

Με δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα καλά νέα για την επενδυτική βαθμίδα, η αντιμετώπιση της ακρίβειας επανέρχεται διαρκώς στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση επενδύει στα επιδόματα και στις διευκολύνσεις που παρέχει στους πολίτες, με συνεχείς δεσμεύσεις για στήριξη – όσο χρειαστεί – των πιο αδύναμων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μετά το Fuel Pass και το καλάθι του νοικοκυριού έρχεται το Market Pass, με πρώτη εφαρμογή τον Φεβρουάριο. Τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός κουμπαρά για έξτρα παροχές, εφόσον αυτές χρειαστούν, ενώ ψηλά στην προεκλογική ρητορική της ΝΔ βρίσκεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει νωρίτερα φέτος, από την 1η Απριλίου αντί της Πρωτομαγιάς. Είναι ενδεικτική η εντολή του Πρωθυπουργού να προβάλλεται με κάθε τρόπο το αφήγημα της ενίσχυσης των εισοδημάτων και όχι απλώς των μισθών. Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην επιδοματική πολιτική, κάνοντας λόγο για το διαθέσιμο εισόδημα που μειώνεται και τις τιμές των αγαθών που αυξάνονται με διαρκείς ανατιμήσεις, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται. Και για τη Xαριλάου Τρικούπη η οικονομία βρίσκεται στο προσκήνιο, με βασική κριτική την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πανδημία

Οι εξελίξεις από την Κίνα και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού εκεί χτύπησαν ευρωπαϊκό καμπανάκι για τη διαχείριση ενός πιθανού νέου κύματος. Η κυβέρνηση απορρίπτει αλλαγές πανδημικού στάτους, καθώς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν υπάρχει λόγος πανικού», «ούτε υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σκέψη για επαναφορά μέτρων». Ωστόσο στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά την κατάσταση που διαμορφώνεται και βρίσκονται σε επικοινωνία με τους ειδικούς. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν και την έξαρση της γρίπης, που έχει αδειάσει τα ράφια από αντιπυρετικά και αντιβηχικά, δίνοντας πάτημα στην αντιπολίτευση να μιλάει για λάθος διαχείριση. Ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών Αττικής, μίλησε για «κυβερνητική ανοχή στην κερδοσκοπία φαρμακαποθηκών», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε άμεσο έλεγχο των εξαγωγών των φαρμάκων.