Την έντονη ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού στην Κίνα και τη νέα παραλλαγή της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες σχολίασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως υποστήριξε, δεν ανησυχεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κύμα, ενώ σημείωσε πως η νέα μετάλλαξη στις ΗΠΑ είναι πιο απειλητική από τα κρούσματα στην Κίνα.

Τα νέα μέτρα για τις πτήσεις

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλυσε τα νέα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού που θα ισχύσουν και τα οποία προβλέπουν υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης Covid-19 και τη χρήση μάσκας στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Εάν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία είναι υποχρεωτικό (το τεστ και η χρήση μάσκας). Αν δεν έχει εκδοθεί, δεν είναι υποχρεωτικό ακόμα», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας πως οι επιβάτες που έφτασαν σήμερα να είχαν ειδοποιηθεί.

«Δεν αποκλείω να έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες και να το έχουν κάνει, αλλά άπαξ και δεν είναι (ενημερωμένοι), άμα δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, δεν είναι πιθανόν να μην είναι ακόμα υποχρεωτικό. Οι οδηγίες έχουν εκδοθεί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει υποχρεωτικό, αν δεν έχει ήδη προλάβει να γίνει», συμπλήρωσε.

Δεν κρύβει στοιχεία η Κίνα

Ο κ. Μαγιορκίνης εστίασε και στην προσπάθεια που κάνει η Κίνα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, αλλά και τις «φωνές» ότι υπάρχει συγκάλυψη στοιχείων.

«Να θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία η Κίνα απομόνωσε το στέλεχος πολύ γρήγορα, δηλαδή εντός των πρώτων 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 και έγινε διαθέσιμη η αλληλουχία. Έγινε γνωστό λοιπόν στην παγκόσμια κοινότητα αμέσως και αυτό βοήθησε στο να αναπτυχθούν τα εμβόλια πολύ γρήγορα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, δεν θα είχαμε τόσο γρήγορα τα εμβόλια» σημείωσε.

«Δεν θεωρώ ότι η Κίνα κρύβει κάτι αυτή τη στιγμή και δεν το θεωρώ για δύο λόγους. Πρώτον: Εάν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο δημιουργούσε όλη αυτή την έξαρση και 10 Κινέζους ή 10 ταξιδιώτες να ελέγχαμε, θα το είχαμε βρει» πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις θεωρίες για νέο «ντόμινο» της πανδημίας, με έναρξη πάλι από την Κίνα.

«Μιλώντας ξεκάθαρα, επιστημονικά και επιδημιολογικά, δεν υπάρχει ανησυχία από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα για να μεταδοθεί, να προκαλέσει κάποιο “ντόμινο” που λένε κάποιοι στην Ευρώπη. Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει ο ECDC, το λένε και επιστήμονες. Επιστημονικά λοιπόν και επιδημιολογικά δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος. Το άλλο στοιχείο, ότι αν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο ήταν επικίνδυνο, η ίδια η πολιτική ηγεσία της Κίνας θα το χρησιμοποιούσε πολιτικά για να διατηρήσει την πολιτική zero-Covid, την οποία την πολέμησε» τόνισε.

«Το νέο επιθετικό στέλεχος στις ΗΠΑ προβληματίζει»

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο νέο στέλεχος κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από την Κίνα.

«Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.

«Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό» συμπλήρωσε.

«Το Σύστημα Υγείας αντέχει»

Τέλος, ο καθηγητής Επιδημιολογίας διευκρίνισε, ότι δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα. «Σίγουρα έχουμε δει ότι η μεγάλη ύφεση έρχεται γύρω στον Μάιο με Ιούνιο, οπότε εκεί θα έχουμε την πολύ μεγάλη ύφεση, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση πάντως ότι θα χρειαστούν μέτρα σε αυτή τη φάση» ανέφερε.

«Είχαμε μια μικρή αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες της τάξης του 50%, αλλά είναι κάτι πλήρως διαχειρίσιμο και το έχουμε ξαναδεί να γίνεται» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης, για να καταλήξει στο ότι «το Σύστημα Υγείας αντέχει, γιατί φτιάχτηκε για να αντέχει πολύ υψηλότερες πιέσεις».

«Χρειάστηκε όμως να περάσουμε μια πανδημία για να φτιάξουμε ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίζει τα αναπνευστικά νοσήματα» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.