Θρήνος για την ξαφνική απώλεια του Νότη Μαυρουδή, του κορυφαίου συνθέτη και σολίστ της κλασικής κιθάρας. Έφυγε χθες (3/1) από τη ζωή όταν έπεσε από ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών στο σπίτι του στο Πήλιο.

Στην ελληνική μουσική προσέφερε τα μέγιστα και οι μοναδικές του μελωδίες θα μείνουν αξέχαστες.  Δεκάδες καλλιτέχνες αλλά και απλός κόσμος τον αποχαιρετούν στα social media και οι αναρτήσεις τους συγκινούν.

Ανάμεσα σε αυτούς και η Χάρις Αλεξίου, με την οποία είχαν συνεργαστεί. Η τραγουδίστρια ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα κοινό τους στιγμιότυπο υπό τους ήχους του «Λαβωματιά». Ο Νότης Μαυρουδής είχε γράψει τη μουσική για το τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2002 με το άλμπουμ «Στην ηχώ του έρωτα».

«Καλό σου ταξίδι ακριβέ μου Νότη. Η μουσική σου θα φωλιάζει μέσα μας για πάντα», έγραψε στη λεζάντα η Χάρις Αλεξίου.

Η ανάρτησή της

Το Σάββατο η πολιτική κηδεία του

Όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο γιος του, Χάρης, η πολιτική κηδεία τού μουσικού θα γίνει στο κοιμητήριο Χαλανδρίου το ερχόμενο Σάββατο, στις 10:30 το πρωί. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αποτέφρωσή του στη Ριτσώνα. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα για την αγορά μουσικών οργάνων για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του δήμου Χαλανδρίου.

Η τελευταία του συνέντευξη

Tην τελευταία του συνέντευξη, ο Νότης Μαυρουδής την έδωσε στην ΕΡΤ μόλις πριν από πέντε ημέρες. Σε αυτή αποκάλυψε τα γεγονότα γύρω από τη φυλάκιση της μητέρας του και τη γέννηση του ίδιου μέσα στη φυλακή.

«Αυτό το τραγούδι με έχει χαρακτηρίσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στο στούντιο, όταν ηχογραφούσαμε με την χορωδία αυτό το τραγούδι, έπεσε το ρεύμα. Ήταν Ιούλιος. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν λίγο το θέμα της θερμοκρασίας, έπαιζα μαζί τους την μακριά γαϊδούρα. Καβαλούσαν την πλάτη μου κι εγώ πήγαινα σαν το σκυλάκι. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι έχω γίνει κι εγώ ένα παιδί», περιέγραψε.

«Την πρώτη μου κιθάρα την πήρα μέσα από μία ντουλάπα στο σπίτι μου. Την είχε βάλει η μητέρα μου και την ξετρύπωσε για να μάθω εγώ κιθάρα. Αυτό το όργανο είχαμε, δεν μπορούσαμε να πάρουμε άλλο. Προέρχομαι από πολύ φτωχή οικογένεια, η μητέρα μου μοδίστρα, ο πατέρας τσαγκάρης», εξομολογήθηκε στη συνέχεια ο μουσικοσυνθέτης.

«Αν δεν με ρωτούσατε, δεν θα έθιγα εγώ το θέμα της φυλάκισής μου. Η μητέρα μου καταδικάστηκε, γιατί έκρυβε η οικογένεια έναν αντιστασιακό στα Δεκεμβριανά του ’44 και τη μάνα μου την άφησαν να με γέννησε στο σπίτι, με συνοδεία Αστυνομίας βέβαια», αποκάλυψε με συγκίνηση ο Νότης Μαυρουδής.

«Γεννήθηκα και μετά από μερικές μέρες ξαναμπαίνει στο κελί και με παίρνει μαζί της για να με θηλάσει, για τα πρώτα βοηθήματα. Δεν είχα και δεν έχω κανέναν λόγο να εκμεταλλευτώ τον ηρωισμό της μητέρας μου», συμπλήρωσε.

Για το τραγούδι “Πρωινό Τσιγάρο” αποκάλυψε επίσης: «Το Πρωινό Τσιγάρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Δεν υπήρχε περίπτωση μέσα σε μία ημέρα να μην ακουστεί 2-3 φορές. Πήρε μία έκταση που δεν την περιμέναμε ούτε εγώ, ούτε ο Άλκης Αλκαίου, ούτε η δισκογραφική εταιρία που έκανε την παραγωγή, γιατί ήταν δύσκολο νοηματικά το τραγούδι».