Η βραδιά στο Principe Felipe (22:00) του Κάσερες τυπική, σχεδόν αγγαρεία. Μια αναμέτρηση κυπέλλου ανάμεσα στα δύο πρώτα ματς πρωταθλήματος της επανεκκίνησης για την Ρέαλ Μαδρίτης που μόλις έπιασε στην κορυφή της La Liga την Μπαρτσελόνα.

Παρά ταύτα από χθες το απόγευμα το Ισπανικό ποδόσφαιρο κουβεντιάζει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την παρτίδα με την Κασερένο και ο λόγος έχει όνομα και επώνυμο: Νίκο Παζ. Το αυθεντικότερο ταλέντο της La Fabrica. Το «λάφυρο»  που ανάγκασε τις ομοσπονδίες της Αργεντινής και της Ισπανίας να πιάσουν εδώ και κανά χρόνο τα όπλα.

Κανονικό… διπλωματικό επεισόδιο για τα μάτια του 18χρονου μεσο-επιθετικού που προκάλεσε αίσθηση στη φάση των ομίλων του Youth League (5 γκολ σε 6 συμμετοχές) και έπιασε στασίδι στην πρώτη γραμμή της generation X λίστας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

O Κάρλος Αντσελότι τον συμπεριέλαβε στην αποστολή και όλα δείχνουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη συμμετοχή του αριστεροπόδαρου μεσοεπιθετικού με την «βασίλισσα».  Θα σουλατσάρει σε κοινή θέα λοιπόν εκείνος που η Ντόρτμουντ θέλει να «προσθέσει» στο deal με την Ρέαλ για την ενδεχόμενη μεταγραφή του Τζουντ Μπέλιγχαμ στη Μαδρίτη. Ο ίδιος για τον οποίο ομάδες της La Liga όπως η Χετάφε και η Βαλιαδολίδ έχουν ήδη σχηματίσει «ουρά» θέλοντας να εκμεταλλευτούν την περίσταση μέσω ενός «δανεισμού».

Ο Παζ προφανώς και δεν μπορεί να χωρέσει στη φετινή εξίσωση της Ρεάλ. Είναι ο τρόπος του Αντσελότι που το επιβεβαιώνει. Ο Ιταλός όμως δεν θέλει να επιτρέψει τον δανεισμό του. Θεωρεί πως η διαδικασία πρέπει και για εκείνον να είναι συγκεκριμένη. Και κάπως έτσι η αναμονή και η περιέργεια μεγαλώνουν.

Την ίδια στιγμή φυσικά στην Αργεντινή είναι με το… δάχτυλο στη σκανδάλη. Διότι ο κίνδυνος μέσω της Ρεάλ να βρεθεί από την «εξωτερική» με προβάδισμα η Ομοσπονδία της Ισπανίας είναι πάντα ορατός. Και τώρα που θα… σκάσει από το αυγό του μεγαλώνει. Οι κανονισμοί άλλωστε είναι συγκεκριμένοι: Αν δεν αγωνιστεί κάποιος ποδοσφαιριστής με την εθνική ανδρών, δεν «κλειδώνει» η ποδοσφαιρική «πατρίδα» του. Και οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές παρότι έχουν κάνει ήδη μια σειρά από βήματα, δεν έχουν κατοχυρώσει το τελευταίο.

Ο Νίκο Παζ έχει φορέσει το εθνόσημο στην U-20 στο περίφημο τουρνουά της Τουλόν. Ήταν στην αρχική λίστα προεπιλογής –στους 48- του Λιονέλ Σκαλόνι για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Έχει ήδη και την σχετική γνωριμία με τον Λιονέλ Μέσι που προφανώς και παιζει τον ρόλο της. Ακόμη όμως ο λογαριασμός είναι… άδειος. Άρα οι Ισπανοί έχουν σταθερά τις δικές τους πιθανότητες.

Φυσικά δεν πρόκειται για τον πρώτο, ούτε για τον τελευταίο που δημιουργεί μια τέτοια διαμάχη στο ποδόσφαιρο της παγκοσμιοποίησης. Απλά η δική του «ιστορία» έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς ο 18χρονος έχει γεννηθεί στην Τενερίφη και την Αργεντινή την έχει δει μόνο για τις… διακοπές του.

Αυθεντικό δημιούργημα των ποδοσφαιρικών υποδομών της Ισπανίας. Είναι όμως και ο γιος του… μπαμπά του. Του Πάμπλο Παζ, του σκληροτράχηλου Αργεντινού στόπερ, που έκανε μια αξιοπρεπέστατη καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο αγωνιζόμενος και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (1996-1998, 14 συμ). Ο καλός φίλος του –προπονητή της ΑΕΚ- Ματίας Αλμέιδα έκανε την οικογένεια του στην Ισπανία. Ο Νίκο γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Και τα υπόλοιπα είναι μια ιστορία που θα την βρούμε μπροστά μας…

Στο ποδόσφαιρο της νέας εποχής…