Με ταμειακή ρευστότητα 30 δισ. ευρώ, έλλειμμα 1,6% – 1,7% και ανάπτυξη της τάξεως του 6% η Ελλάδα αποχαιρετά το 2022 και μπαίνει με το δεξί σε ένα ακόμα… αβέβαιο έτος για τον πλανήτη. Η ελληνική οικονομική ατζέντα για το 2023 περιστρέφεται γύρω από 3+1 ζωτικής σημασίας επιδιώξεις: επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%, απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα και πολιτική σταθερότητα.

Η ελληνική οικονομία δίνει, επίσης, ραντεβού με μεγάλες προκλήσεις. Ανάμεσα στα στοιχήματα – εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αυξήσεων επιτοκίων, ευρωπαϊκής ύφεσης – είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η λήψη μόνο στοχευμένων μέτρων στήριξης και η μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Τα καμπανάκια αφορούν μία μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, την καθυστέρηση του σχηματισμού κυβέρνησης, την εμφάνιση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων-οφειλών και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο Ιανουάριος φέρνει κατ’ αρχάς δύο κρίσιμους σταθμούς. Ξεκινά ο πρώτος γύρος αξιολογήσεων. Εκεί θα φανούν οι προθέσεις των οίκων ενόψει και των εκλογών της άνοιξης. Αναλόγως των μηνυμάτων τους θα κριθεί, στη συνέχεια, από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους αν θα επιχειρήσει την πρώτη έξοδό του στις αγορές.

Ο στόχος είναι το Δημόσιο να αντλήσει για το 2023 περί τα 7 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, το οικονομικό επιτελείοδίνει ραντεβού με την ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 3ου τριμήνου για το 2022. Ο πιο κρίσιμος μήνας για τα δημοσιονομικά του 2022 – και άρα για τον χώρο που θα φέρει νέες ελαφρύνσεις – είναι ο ερχόμενος Φεβρουάριος.

Το… ταμείο

Από τα μέσα Φεβρουαρίου και ειδικά τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο θα έχει κάνει ταμείο για τα έσοδα, ενώ τον Μάρτιο η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την ανάπτυξη του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει επίσημα στοιχεία για το αν τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει τις προβλέψεις και το έξτρα ποσό αν θα διοχετευθεί σε νέες παρεμβάσεις.

Ξένοι οίκοι

Ποδαρικό τον Ιανουάριο κάνει οίκος Fitch, ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα ΒΒ, με δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Πιο σημαντικές είναι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Τον Μάρτιο αναμένονται ο οίκος DBRS (10 Μαρτίου) και ο οίκος Moody’s  (17 Μαρτίου).

Ενδέχεται ο Moody’s να μειώσει την απόσταση από τους άλλους οίκους αξιολόγησης (κρατά την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική σε Ba3). Οι δεύτερες αξιολογήσεις τοποθετούνται χρονικά από Σεπτέμβριο. Το 2022, η Standard & Poor’s αναβάθμισε σε ΒΒ+, ο καναδικός οίκος DBRS σε ΒB high και ο γερμανικός οίκος SCOPE στη βαθμίδα ΒΒ+.

Επενδύσεις

Απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα φέρει αύξηση στην ανάπτυξη 1,9 ποσοστιαίες μονάδες. Εκτιμάται αύξηση κατά 15,5% στις επενδύσεις.

Ανάπτυξη και ακρίβεια

Η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,8% και για το 2022 στο 5,2%. Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει το ΑΕΠ του 2022 στο6,2% και το 2023 στο 1,5%. Προβλέπει πληθωρισμό 9,4% φέτος και για το 2023 5,8%.

Πλεόνασμα

Πλεόνασμα 1.668 εκατ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Για το 2022 θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 3.408 εκατ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ. Το χρέος εκτιμάται στα 355.000 εκατ. ευρώ ή 168,9%, το 2023 στα 357.000 εκατ. ευρώ ή 159,3%.

Πηγή: ΟΤ