Μέχρι και η NASA θέλησε να τιμήσει την μνήμη του Πελέ με μια ανάρτησή της στο προφίλ της στο twitter.

Συγκεκριμένα, ανέβασε μια φωτογραφία ενός γαλαξία ο οποίος φέρει τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας με την εξής… σημείωση:

«Σηματοδοτούμε τον θάνατο του θρυλικού Πελέ, γνωστός σε πολλούς ως ο βασιλιάς του «όμορφου παιχνιδιού». Αυτή η εικόνα ενός σπειροειδούς γαλαξία στον αστερισμό του Γλύπτη δείχνει τα χρώματα της Βραζιλίας» αναφέρει το κείμενο – αφιέρωση στον Πελέ.

Δείτε την ανάρτηση

Ποιος ήταν ο Πελέ

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Tres Coracoes, ο Εντσον Αράντες Ντον Νασισμέντο, όπως ήταν το παρατσούκλι του, κόλλησε το μικρόβιο της μπάλας από τον πατέρα του, που αγωνιζόταν στην Ατλέτικο Μινέιρο. Το 1956, μετά από μία σειρά απορρίψεων, τον δέχθηκε η Σάντος ξεκινώντας από εκεί τη μεγάλη καριέρα. Λίγο πριν γίνει 17 κλήθηκε στην εθνική ομάδα, καταφέρνοντας στο ντεμπούτο του να σκοράρει κόντρα στην Αργεντινή και πριν ενηλικιωθεί βρέθηκε στην αποστολή της «σελεσάο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας.

Το ρεκόρ του -των 1.281 γκολ σε 1.363 αγώνες- δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, ενώ εκείνος θα μείνει στην Ιστορία και ως ο ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές (1958, 1962 και 1970), την πρώτη φορά όντας, μάλιστα, μόλις 17 ετών.

Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε από το 1956 έως το 1975 στην ανδρική ομάδα της Σάντος και την τελευταία διετία της καριέρας του έπαιξε στην Αμερική για λογαριασμό της New York Cosmos. Στην τροπαιοθήκη του εκτός από τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα έχει έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας, δύο Copa Libertadores, ισάριθμα διηπειρωτικά και ένα πρωτάθλημα Αμερικής.

Για τη μεγάλη πλειονότητα, το κοντέρ του Πελέ σε επίσημα παιχνίδια σταμάτησε στα 757 γκολ και από αυτά, τα 643 τα πέτυχε με τη Σάντος στη διάρκεια της 19ετούς θητείας του, όμως οι… απόψεις για αυτό το θέμα διίστανται.