Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο το 2022, καθώς κοντράρονται στο ΟΑΚΑ για τη 16η αγωνιστική της Euroleague, σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» κομβικό από βαθμολογικής (και όχι μόνο) άποψης. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν πάση θυσία νίκη μετά τις δυο σερί ήττες από Βιλερμπάν και Ερυθρό για να μην χαλάσουν και άλλο το ρεκόρ τους (έχουν 9-6), αλλά και για να μεγαλώσουν και το αήττητο τους απέναντι στο τριφύλλι στο 10-0!

Από την άλλη, η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς θέλει να ρεφάρει την βαριά ήττα από την Εφές και να μπει γερά στο «κόλπο» της οκτάδας (έχει ρεκόρ 6-9), αλλά και να «σπάσει» αυτό το 9-0 που έχει οι «αιώνιος» αντίπαλος από την περσινή σεζόν.

Το αποψινό ντέρμπι είναι το τρίτο της σεζόν, αλλά και το πιο ιδιαίτερο, λόγω των πιθανών απουσιών των Νέιτ Γουόλτερς και Σάσα Βεζένκοφ, που είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες για την κάθε ομάδα. Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ είτε αγωνιστούν είτε όχι οι δυο συγκεκριμένοι παίκτες το «κλειδί» θα είναι ένας συνήθης ύποπτος. Ο λόγος φυσικά για τον Μουσταφά Φαλ, ο οποίος μέσα σε έναν χρόνο έχει γίνει ο «δήμιος» των πράσινων και του Γιώργου Παπαγιάννη πιο συγκεκριμένα.

Ο Γάλλος σέντερ κυριαρχεί με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο κόντρα στον Παναθηναϊκό -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η πλάστιγγα έχει γείρει προς την ερυθρόλευκη μεριά τους τελευταίους 12 μήνες.

Στο τελευταίο χρονικά ντέρμπι για την Basket League στο ΣΕΦ, ο Φαλ σε 29:47 έφτασε μία ανάσα από το double double με 17 πόντους (8/13 δίποντα) και 9 ριμπάουντ, ενώ ακόμα είχε 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ και 1 λάθος και ένα καθοριστικό καλάθι και φάουλ κόντρα στον Παπαγιάννη στο τελευταίο δίλεπτο του ντέρμπι, που ουσιαστικά έκρινε το ματς υπέρ των Πειραιωτών.

Ο Ράντονιτς δεν κατάφερε να βρει αντίδοτο στον Γάλλο ψηλό, όπως δεν το είχε κάνει και στο πρώτο φετινό ντέρμπι για το Σούπερ Καπ. Τότε που ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει άνετα με 67-52 και ο Φαλ είχε 12 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε μια αρχοντική εμφάνιση.

Ο Φαλ είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς στη Euroleague, ο Γιώργος Μπαρτζώκας το εκμεταλλεύεται κόντρα στον Παναθηναϊκό και όσο δεν βρίσκει λύση, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει το πλεονέκτημα κάτω από τις δυο μπασκέτες και στο ζωγραφιστό. Εν τη απουσία και του Σάσα Βεζένκοφ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επωμιστεί ακόμη μεγαλύτερο βάρος και στην επίθεση, αλλά και στα ριμπάουντ.

Αν λοιπόν ο Γάλλος συνεχίσει να αγωνίζεται όπως μας έχει συνηθίσει απέναντι στο τριφύλλι, τότε ο Ολυμπιακός αυτόματα θα αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα, με τους Πειραιώτες να έχουν μάθει να τον «ταϊζουν», αλλά και εκείνον να έχει μάθει για τα καλά να κάνει τη ζωή του Παπαγιάννη πολύ δύσκολη.