Στις χθεσινές αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ έδωσε απαντήσεις για το θέμα των φόρων στα καύσιμα και τα δάνεια.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα Mega» τόνισε ότι «βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και εξήγησε πως «έχει αποδειχθεί ότι την τελευταία 3ετία κάνουμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επειδή πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023, εάν δημιουργηθεί θα επιστρέψει στην κοινωνία και δεν θα έχει να κάνει με τις εκλογές».

Σχέδιο τραπεζών για δανειολήπτες: «Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό», λέει ο Σταϊκούρας

Για τη μείωση του ΦΠΑ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αρχικά αναφέρθηκε στην απόφαση της Ισπανίας για τη σημαντική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και τόνισε:

«Οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων. Η Ελλάδα μειώνει φόρους, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης, τις τελευταίες ημέρες μίλησα με δημόσιους υπαλλήλους που για πρώτη φορά είδαν μόνιμες αύξηση των απολαβών τους. Έχουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε την επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν γίνεται μόνο με ένα μέτρο και βάζω σε αυτά και την επιδότηση του ρεύματος, η οποία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ισπανία. Άρα όταν αξιολογείς το πώς βοηθάς έναν πολίτη το αξιολογείς ως κυβέρνηση στο σύνολο των μέτρων κι όχι μόνο σε ένα μέτρο».

«Πολιτική της κυβέρνησης είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων»

Ειδικά για τα τρόφιμα ο υπουργός διευκρίνισε: «Στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή η κυβέρνηση. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τρεισήμισι  δις ευρώ το έτος που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα που πρέπει να το αποφύγουμε».

Για τα καύσιμα

Σχετικά με την μείωση των τιμών στα καύσιμα  ο κος Σταϊκούρας σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά. Το θέμα είναι τι δημοσιονομικό περιθώριο έχεις και τι επιλογές έχεις ως κυβέρνηση για να στηρίξεις τον πολίτη. Στα καύσιμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίναμε το ”fuel pass”, δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ο υπουργός Οικονομικών είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων και υπογράμμισε ότι η απόδειξη έρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα  με την οποία η Ελλάδα βοηθάει τους πολίτες με το 2.3 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%.

Δάνεια: «Η επαφή με τους τραπεζίτες θα είναι σε μηνιαία βάση»

Αναφορικά με τα δάνεια ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε: «Η επαφή με τους τραπεζίτες θα είναι σε μηνιαία βάση. Οι συναντήσεις που έχουν γίνει έχουν τίτλους, δηλαδή δάνεια πολιτών και ευάλωτων νοικοκυριών, προμήθειες, επιτόκια καταθέσεων, πιστωτική επέκταση και εξωδικαστικός μηχανισμός.

Για την περίπτωση των δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ευρωπαϊκού επόπτη ότι μία γκάμα περίπου 30 χιλιάδων δανειοληπτών, ενήμερων με πρώτη κατοικία και με στεγαστικό δάνειο ή και μικρό επιχειρηματικό δάνειο, θα καλύψει η τράπεζα χωρίς δημοσιονομικό κόστος το 50% της αύξησης της δόσεως για 12 μήνες.

Δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός, διότι γραπτώς έχω πάρει απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αν αυξήσουμε την περίμετρο ή αυξήσουμε το ποσοστό της δόσεως, τότε αυτό αμέσως θα μεταφραστεί από τον ευρωπαϊκό επόπτη ως ”κόκκινο” δάνειο και θα αυξηθούν τα ”κόκκινα” δάνεια, που πρέπει να το αποφύγουμε αυτό.

Δεύτερον το θέμα των προμηθειών, δώσαμε στις τράπεζες 12 προμήθειες που εκτιμούμε ότι είναι υψηλές για τον πολίτη, το τραπεζικό σύστημα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κάποιες από αυτές τις προμήθειες.

Τρίτον, για τα επιτόκια καταθέσεων, πράγματι αποδέχεται το τραπεζικό σύστημα ότι τους τελευταίους μήνες κερδίζει πολύ περισσότερα, γιατί έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος των δανείων χωρίς να έχει αυξηθεί αντίστοιχα το επιτόκιο των καταθέσεων.

Έτσι έχουν δεσμευθεί ότι θα αυξηθεί σύντομα και γενναία το επιτόκιο των καταθέσεων. Υπάρχει μία σημαντική  πιστωτική επέκταση την προηγούμενη χρονιά και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό σήμερα μπορώ να σας πω ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός των τελευταίων 12 ετών, αλλά ναι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουμε για αυτόν».