«Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Να περιμένουμε 100% κι άλλο σεισμό» ανέφερε στο in ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, σχετικά με τον σεισμό ισχυρό σεισμό στην Εύβοια που ταρακούνησε και την Αθήνα.

Ήταν λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι όταν ο ισχυρός σεισμός των 4,9 Ρίχτερ χτύπησε την Εύβοια, λίγες μόλις μέρες μετά τη σεισμική δόνηση των 3,3 Ρίχτερ.

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια, αισθητός και στην Αττική

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής το ρήγμα των Ψαχνών είναι γνωστό ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο σεισμό, ίσως κάποιον που να φτάνει και τα 6 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Εύβοια: Τη σύγκλιση της Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου ανακοίνωσε ο Λέκκας

Το επίκεντρο του σεισμού είναι 5 χλμ Νότια και Νοτιανατολικά των Ψαχνών της Εύβοιας. Το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφεται στα 13,2 χιλιόμετρα ενώ ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί σε μισή ώρα, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είχε μέγεθος 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στους κατοίκους της περιοχής από τον ισχυρό σεισμό ενώ σημειώθηκαν μικρές φθορές.

Η νέα σεισμική δόνηση έχει άλλο επίκεντρο από τους σεισμούς που αναστάτωσαν τους κατοίκους πριν από ένα μήνα περίπου στους Ζάρακες.

«Θα έχουμε και μεγαλύτερο»

Ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε πριν από λίγο στην Εύβοια δεν είναι το ίδιο ρήγμα που ταρακούνησε την Νότια Εύβοια το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο σεισμός στα Μεσοχώρια ενεργοποίησε το ρήγμα στα Ψαχνά Εύβοιας, ο οποίος είχε να δώσει τέτοιου είδους σεισμική δόνηση από 2003.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, το επίκεντρο της δόνησης είναι στην κεντρική Εύβοια, 7 χλμ. από τα Ψαχνά και το εστιακό βάθος είναι 10 χλμ.

«Να συγκληθεί άμεσα επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας πως σημασία έχει ότι είναι μια νέα εστία που έδωσε κοντά στα 5 Ρίχτερ.

Ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε πως δεν ήταν ο κύριος σεισμός και πως υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο.

Στο σημείο του σεισμού ο Λέκκας

«Ο σεισμός είναι 5,1 Ρίχτερ. Δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει προκαλέσει ζημιές. Πάμε τώρα στην περιοχή για να δούμε από κοντά τι έχει γίνει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει σχέση με τους προηγούμενους σεισμούς που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.