Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Το επίκεντρο του σεισμού στην κεντρική Εύβοια, που έγινε αισθητός στην Αθήνα, βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, ενώ είναι κοντά και στη Χαλκίδα.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ. Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.

Σεισμός στην Εύβοια: Εκτακτη σύγκλιση της Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου ανακοίνωσε ο Λέκκας

Νωρίτερα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι η εστία του σεισμού δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα. Σημείωσε μάλιστα ότι το ίδιο ρήγμα με αυτό που έδωσε σήμερα τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια, αισθητός και στην Αττική

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμώντας ως σημαντικό το μέγεθος αλλά και το γεγονός ότι η νέα εστία βρίσκεται κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα, πρότεινε να συγκληθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κίνδυνου, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξιολόγηση της σεισμικής δράσης και προτάσεις προς την Πολιτεία

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, το αντικείμενο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των προγνώσεων οι οποίες υποβάλλονται στον οργανισμό καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμικότητα και η πρόταση προς την πολιτεία των ενδεικνυόμενων μέτρων, καθώς και σε περίπτωση σεισμικών διεγέρσεων, η αξιολόγηση των υφιστάμενων δεδομένων για τον προσδιορισμό της εξέλιξης της σεισμικής δράσης και η πρόταση προς την Πολιτεία των ενδεικνυόμενων ενεργειών.