Το Ocean Viking, το πλοίο της SOS Méditerranée, διέσωσε 113 ανθρώπους στην πρώτη του επιχείρηση στην Μεσόγειο μετά τον ελλημενισμό του στην Γαλλία.  Μεταξύ αυτών, «23 γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες είναι έγκυες, περίπου 30 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και 3 μωρά εκ των οποίων το μικρότερο είναι ηλικίας μόλις τριών εβδομάδων», διευκρινίζει η SOS Méditerranée.

Οι μετανάστες διασώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στα διεθνή ύδατα που υπάγονται στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας, κοντά στην λιβυκή ζώνη, προσθέτει. Αυτοί επέβαιναν σε «μαύρο υπερφορτωμένο φουσκωτό σκάφος, στο απόλυτο σκοτάδι», σύμφωνα πάντα με την SOS Méditerranée. Σε αυτούς παρείχαν φροντίδες πάνω στο πλοίο μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπως και του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Συνεχίζει να περιπολεί το Ocean Viking»

Προς το παρόν, το Ocean Viking «συνεχίζει να περιπολεί» και «είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς» για να γνωρίζει πού θα μπορέσει να αποβιβάσει τους διασωθέντες, δήλωσε στο AFP η Μερίλ Σοτί, εκπρόσωπος της SOS Méditerranée.

Στα μέσα Νοεμβρίου το Ocean Viking είχε αποβιβάσει στην Τουλόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, 230 μετανάστες που είχε διασώσει ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, μετά τον πλου του για τρεις εβδομάδες στη θάλασσα σε αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού. Η γαλλική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να υποδεχθεί το πλοίο «κατ’εξαίρεση» μετά την άρνηση της Ιταλίας που προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τρομακτικά τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης

Αφού μεταφέρθηκαν σε κλειστή «ζώνη αναμονής», στην πλειονότητά τους οι διασωθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με δικαστική απόφαση, επειδή ήταν ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά ή επειδή τους χορηγήθηκε άσυλο στη Γαλλία.

Από τις αρχές της χρονιάς, 1.998 μετανάστες χάθηκαν στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 1.369 στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από συγκρούσεις ή τη φτώχεια, προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, οι ακτές της οποίας απέχουν περίπου 300 χιλιόμετρα από την Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από