Ο Γιάννης στη δέκατη σεζόν του στο NBA είναι τόσο «περπατημένος» που θα μπορούσε να λειτουργήσει (και) σαν ξεναγός.  Που θα πει κανονική διάρκεια δίχως υπερβολές για εκείνον και τους Μπακς, όπως για κάθε franchise που περπατά τη σεζόν με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Έπαθε, έμαθε, ξέρει. Και το κυριότερο έχει ένα δαχτυλίδι για να του (τα) θυμίζει όλα τα βήματα στη σωστή σειρά.

Είναι βέβαιο όμως ότι και προσωπικά και κατ επέκταση η η… κομπανία του, τα μεσάνυχτα θα επιδιώξουν να κάνουν μια εξαίρεση.

Το επιβάλλει η επιστροφή στον «τόπο του εγκλήματος». Στο Γκάρντεν της Βοστώνης που τα εισιτήρια ξεπουλούν σαν ζεστό ψωμί για το remake  των περσινών ημιτελικών της Ανατολής.

Της σπουδαιότερης «σειράς» σε ολόκληρο το ΝΒΑ: Σέλτικς-Μπακς 4-3 στα μισά του Μάη, σε μια μονομαχία που ήδη τον Δεκέμβρη μοιάζει «αναβαθμισμένη» μιας και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται όχι μόνο για τις δύο καλύτερες ομάδες της Ανατολής, αλλά ολόκληρου του ΝΒΑ.

Είναι ήδη στο 23-10 οι Σέλτικς. Ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής οι Μπακς με 22-10. Μπορεί λοιπόν απόψε και όλας ο Γιάννης να προσπεράσει και να σκαρφαλώσει στην κορυφή της (συνολικής) βαθμολογίας.

Κυρίως όμως μπορεί να ξεπληρώσει μια δόση από το… γραμμάτιο που τον άφησε πέρσι εκτός των τελικών. Τον Μάη έπαιξε μόνος του απέναντι στο κουρδισμένο ρολόι της ομάδας του (πρώην) Ίμε Ουντόκα: 33.9 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 7.1 ασίστ ήταν οι αριθμοί του στους ημιτελικούς με τρεις 40άρες, και δύο παρτίδες που τον βρήκαν να μαζεύει από 20 ριμπάουντ.

Και τότε χωρίς τον «Ρόμπιν» του, τον Κρις Μίντλεντον. Και τώρα το ίδιο μιας και ο πιο σημαντικός συμπαίκτης του έχει ήδη χάσει τέσσερα ματς στη σειρά: «Ανυπομονώ να γυρίσει και να αρχίσει και πάλι το πάρτι» έλεγε ο Greek freak για τον Διόσκουρο του ξημερώματα Σαββάτου στο Μπρούκλιν έπειτα από την -ευκολότερη  του αναμενόμενου- ήττα από τους Νετς (118-100).

Επτά ματς όλα και όλα στη σεζόν για τον 31χρονο φόργουορντ. Αυτό όμως δεν έχει ενοχλήσει τους Μπακς να πηγαίνουν μια χαρά ήσυχη διαδρομή ως εδώ επιβεβαιώνοντας τα κυβικά τους. Πως μπορούσε να γίνει αλλιώς όμως όταν ο Γιάννης έχει εδραιώσει σε μέσους όρους νούμερα που δεν προσεγγίζονται παρά από δύο-τρεις σε ολόκληρο το NBA (31,4 π-11,3 ριμπάουντ- 5,2 ασίστ σε 33΄).  Για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό: Ο Τζέισον Τέιτουμ, η πριμαντόνα των Σέλτικς έχει φέτος 30,5 π-8.1 ριμπάουντ-4,1 ασίστ και όλοι συμφωνούν πως βρίσκεται σε φεγγάρι MVP. Για τον Γιάννη δεν συζητά κανείς, πως είναι να βγαίνει ο ήλιος από την Ανατολή.

Οι Σέλτικς είναι μακράν η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (118,1 ανά ματς με 42,5% στο τρίποντο). Οι Μπακς τους ακολουθούν στο ράλι της πρώτης θέσης από την άμυνα (109,2 ανά ματς). Είναι δεύτεροι στα ριμπάουντ (48.3), τέταρτοι στις τάπες (5.5). Είναι μια ομάδα που ψάχνει να βρει τον ρυθμό και το ανοιχτό γήπεδο από το πίσω μέρος του παρκέ.  Και κυρίως που περιμένει τον κανονικό Μίντλεντον για να αλλάξει τα συστατικά της στην επίθεση.

Που θα τα βρουν οι δύο τους απόψε; Θα το διαπιστώσει η υπηρεσία. Το σίγουρο είναι ότι ο Αντετοκούνμπο δεν ξέχασε τους ημιτελικούς του Μάη, ούτε τον απλωμένο αγκώνα του Αλ Χόρφορντ. Και πως απόψε θέλει να μην ξεχάσουν και οι Σέλτικς ότι για να επιστρέψουν στους τελικούς του ΝΒΑ θα πρέπει πρωτίστως να… καθαρίσουν μαζί του.