Η πληροφορία ότι ο ρωσικός στρατός εισέβαλε σε δύο ορφανοτροφεία στην Ουκρανία, με σκοπό να απαγάγει παιδιά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πλάνα που εξασφάλισε το Sky News.

Η ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή πτυχή του πολέμου επιβεβαιώνεται από κάμερα ασφαλείας που είχε το ένα από τα δύο ορφανοτροφεία στη Χερσώνα, όπου εθεάθησαν Ρώσοι στρατιωτικοί να μπαίνουν μέσα με όπλα, αναζητώντας παιδιά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Ουκρανοί πολίτες πρόλαβαν να τους εμποδίσουν και έκρυψαν τα παιδιά. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός απήγαγε 97 παιδιά, όταν αποχώρησε από τη Χερσώνα.

«28.000 Ένα παιδί στο «Παιδομάζωμα» θυμήθηκε»: Ενα βιβλίο για την τραγωδία του Εμφυλίου

Ο Βολοντίμιρ Σαχάιντακ, διευθυντής ορφανοτροφείου στο χωριό Στεπάνιβκα έξω από τη Χερσώνα, τόνισε πως όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να προστατέψει τα 52 παιδιά του ορφανοτροφείου του, γιατί είχε δει «τι είχαν κάνει οι Ρώσοι στα ορφανά του Ντονμπάς το 2014».

«Είδαμε τους Ρώσους προπαγανδιστές να λένε ότι έπρεπε να πάρουν τα ορφανά και να τα παραδώσουν σε στρατιωτικές σχολές, να τα κατηχήσουν και να τα αφήσουν να πολεμήσουν για τη Ρωσία. Ήταν τρομακτικό, έτσι αρχίσαμε να κρύβουμε τα παιδιά, γιατί καταλάβαμε ότι θα τα έπαιρναν» ανέφερε, και οι φόβοι του πήγαν να βγουν αληθινοί.

Τα πλάνα από το κλειστό κύκλωμα του ορφανοτροφείου, στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Sky News, δείχνουν τη στιγμή που οι Ρώσοι στρατιώτες και συγκεκριμένα πράκτορες της μυστικής αστυνομίας της Ρωσίας (FSB) φτάνουν μαζί με οπλισμένους στρατιώτες στο ορφανοτροφείο, όπου «κατάσχεσαν όλους τους φακέλους των παιδιών», όπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ.

«Επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν πού βρίσκονταν τα παιδιά, πήραν αρχεία, πήραν υπολογιστές, πήραν το σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, επειδή ήθελαν να μάθουν πού είχαν πάει τα παιδιά» πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο

«Οι Ρώσοι πήγαν 15 παιδιά στο ορφανοτροφείο και μετά τα πήραν και έφυγαν»

Τα παιδιά, όπως είπε, είχαν φύγει επειδή η κοινότητα είχε εισακούσει το κάλεσμα από το ορφανοτροφείο να τα κρύψει. Όλο το χωριό συσπειρώθηκε για να τα προστατεύσει, παίρνοντάς τα, τρία ή τέσσερα, ανά οικογένεια. Κινδύνευαν να εκτεθούν από δωσίλογους στους Ρώσους και να συλληφθούν ή να πυροβοληθούν.

Οι Ρώσοι δεν βρήκαν ποτέ τα ορφανά, αλλά έστειλαν άλλα 15 παιδιά από άλλα μέρη της Ουκρανίας για να τα φροντίσει το ορφανοτροφείο. Το Sky News είδε βίντεο που δείχνει το προσωπικό του ορφανοτροφείου να τα φιλοξενεί και να τα αντιμετωπίζει ως δικά του παιδιά.

Όταν, τελικά, οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την περιοχή, ήρθαν και πήραν μαζί τους και τα 15 παιδιά. «Τα έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και τα πήραν, στρατιώτες με πολυβόλα, οπότε φυσικά τα παιδιά φοβήθηκαν και δεν ήξεραν πού τα πήγαιναν» είπε δασκάλα της περιοχής.

Παρόμοιες εικόνες περιέγραψε η Νατάλια Καντίροβα, η οποία ζει δίπλα σε άλλο ορφανοτροφείο. «Όταν έβγαζαν τα παιδιά, ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες στέκονταν περιμετρικά για να μην τραβήξει κανείς βίντεο» είπε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά ήταν νήπια, ηλικίας τριών έως πέντε ετών.