Μια μικρή ομάδα γυναικών οργάνωσε σήμερα στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, διαδήλωση – αστραπή διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν τους απαγόρευσε να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, δήλωσε μια από τις γυναίκες, προσθέτοντας ότι μερικές απ’ αυτές συνελήφθησαν.

Αφγανιστάν: Άρχισαν να πετούν εκτός Πανεπιστημίων τις φοιτήτριες μετά την απόφαση των Ταλιμπάν

«Δικαιώματα για όλους ή για κανένα», φώναζαν οι διαδηλώτριες σε συνοικία της Καμπούλ. Μια εικοσαριά Αφγανές, ντυμένες με χιτζάμπ και ορισμένες φορώντας μάσκες, διαδήλωσαν στον δρόμο με υψωμένες γροθιές διεκδικώντας το δικαιώμά τους να σπουδάζουν.

Διαδηλώτριες παραμένουν υπό κράτηση

Όμως «ορισμένες γυναίκες συνελήφθησαν από γυναίκες αστυνομικούς, οι οποίες τις πήραν μαζί τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Δύο γυναίκες αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθερες, όμως άλλες παραμένουν υπό κράτηση», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο

Δυνάμεις ασφαλείας στην πανεπιστημιούπολη της Καμπούλ

Οι διαδηλώσεις γυναικών είναι όλο και πιο σπάνιες στο Αφγανιστάν μετά τη σύλληψη ακτιβιστριών πρώτης γραμμής στην αρχή της χρονιάς. Οι διαδηλώτριες κινδυνεύουν να συλληφθούν, να υποστούν βία και να στιγματισθούν.

Η διαδήλωση προβλεπόταν αρχικά να διεξαχθεί μπροστά από την πανεπιστημιούπολη της Καμπούλ, τη μεγαλύτερη της χώρας, όμως χρειάσθηκε να μετακινηθεί εξαιτίας της ανάπτυξης πολυάριθμων ένοπλων μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

«Τα κορίτσια του Αφγανιστάν είναι ένας νεκρός λαός… κλαίνε αίμα», δήλωσε η Ουαχίντα Ουάχιντ Ντουράνι, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο της Χεράτ (δυτικό Αφγανιστάν).

«Χρησιμοποιούν όλη την ισχύ τους εναντίον μας. Φοβάμαι πως σύντομα θα ανακοινώσουν πως οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν», πρόσθεσε η φοιτήτρια.

Το βράδυ της Τρίτης, με μια λακωνική επιστολή, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Νεντά Μοχαμάντ Ναντίμ διέταξε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας να εμποδίζουν επ’ αόριστον τις φοιτήτριες να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Αυτή η νέα προσβολή των δικαιωμάτων των γυναικών, οι οποίες είναι ήδη αποκλεισμένες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήταν ένα σοκ για πολλά κορίτσια στη χώρα και έχει καταδικαστεί διεθνώς.

Συμπαράσταση από άνδρες φοιτητές και καθηγητές

Τη συμπαράστασή του στις συμφοιτήτριές τους έδειξαν άνδρες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Νανγκαρχάρ. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε εξετάσεις, ενώ συγκεντρώθηκαν με αυτοσχέδια πλακάτ έξω από το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τη Ραμίτα Ναβάι, συγγραφέα και παρουσιάστρια εκπομπής στο Spotify, τρεις καθηγητές – στην Κουντούζ, στην Καμπούλ και σε ένα Πολυτεχνείο – παραιτήθηκαν από τη θέση τους ως διαμαρτυρία στην απόφαση των Ταλιμπάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)