Το Qatargate έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην πολύκροτη υπόθεση αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, πριν από τη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να πληροφορηθεί όλα τα σχετικά γεγονότα και να ενημερωθεί για όλα τα πρόσωπα που είναι αναμιγμένα στη συνεχιζόμενη έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς που διεξάγεται από τις βελγικές αρχές και συνδέεται με το Κατάρ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την άφιξη του για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε επίσης  Στο Κατάρ ο Μακρόν στη σκιά του Qatargate – Οι ιδιαίτερες σχέσεις της Γαλλίας με τη χώρα του Κόλπου

Έκκληση Μακρον για άμεση απάντηση στο πρόγραμμα επιδοτήσεων των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, για «ταχύτερη και ισχυρότερη» απάντηση στο κολοσσιαίο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, το Inflation Reduction Act (IRA).

Οι 27 προσπαθούν να καταλήξουν σε κοινή απάντηση για να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία απέναντι στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και την αμερικανική κούρσα επιδοτήσεων. Ομως το ωστικό κύμα που προκάλεσε το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ανάμειξη του Κατάρ θα είναι επίσης παρόν στις συνομιλίες, καθώς η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία».

«Πράγμα που προϋποθέτει μεγαλύτερη ταχύτητα»

«Οφείλουμε να έχουμε μία απάντηση για την διατήρηση του ισότιμου ανταγωνισμού και την υπεράσπιση των μεγάλων σχεδίων, ειδικότερα των πράσινων τεχνολογιών και των τεχνολογιών του μέλλοντος για την Ευρώπη», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Πράγμα που προϋποθέτει μεγαλύτερη ταχύτητα, απλοποίηση των κανόνων και διατύπωση μίας μακροοικονομικής απάντησης και ενός επιπέδου βοήθειας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που θα μας επιτρέπει να δώσουμε μία απάντηση, να διατηρήσουμε μία ισοτιμία ως προς αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί», είπε, προσθέτοντας ότι η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στις αρχές του 2023.