«Δηλητήριο» στάζουν τούρκοι αναλυτές σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Αθήνας καθώς φοβούνται ότι η Ελλάδα ανακτά την αεροπορική υπεροχή.

Την ίδια στιγμή στρατιωτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι στη γειτονική χώρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά της έντασης με την Ελλάδα με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

«Όταν έρθει η ώρα, η Τουρκία θα κλείσει τον ανοιχτό λογαριασμό για τα νησιά…» ήταν μία από τη δήλωση που ακούστηκε στο CNN Turk ενώ τούρκος δημοσιογράφος ανέφερε ότι «φυσικά και θα εισβάλουμε στα νησιά. Είναι δυνατόν να υπάρχουν νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας;» .

Τι λένε για την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας

«Η Ελλάδα επιχειρεί να κερδίσει την αεροπορική υπεροχή απέναντι στην Τουρκία. Για να πετύχει αυτόν τον στόχο προμηθεύεται μαχητικά 4ης γενιάς όπως τα Rafale, μελλοντικά τα 5ης γενιάς F-35, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 70.

Δηλαδή προηγούνται της χώρας μας. Δηλαδή το 2026 και 2027 θέλουν να έχουν παραλάβει όλα τα F-16. θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των Rafale και το 2028 θέλουν να έχουν παραλάβει κάποια F-35;» τόνισε ο Οζάι Σεντίρ δημοσιογράφος της εφημερίδας Milliyet όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που δεν πουληθούν τα F-16 στην Τουρκία όλη η στρατηγική της Ελλάδας ήταν να έχει την αεροπορική υπεροχή απέναντι στην Τουρκία. Όμως τώρα έχει αλλάξει το εξής: με τον πύραυλο Tayfun η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορεί καν να απογειώσει τα μαχητικά της» υποστήριξε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Παραλήρημα στο CNN Turk

Μετά το μπαράζ απειλών από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εναντίον της Ελλάδας, τη σκυτάλη πήραν τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι στο CNN Turk.

Για μία ακόμη φορά, ακούστηκαν εξωφρενικοί διάλογοι με ευθείες απειλές για εισβολή στα ελληνικά νησιά.

«Δηλαδή τι σημαίνει η συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών; Δηλαδή τους λέμε πως δεν μπορούν να έχουν την κυριαρχία αυτών των νησιών» ανέφερε ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν.

Λίγο πιο μετά, τον λόγο πήρε ο δημοσιογράφος Τουργκάι Γκιουλέρ τονίζοντας πως  «Όταν έρθει η ώρα, η Τουρκία θα κλείσει τον ανοιχτό λογαριασμό για τα νησιά. Όταν θα είναι έτοιμη η Τουρκία» .

Και συνέχισε: «Φυσικά και θα εισβάλουμε στα νησιά. Είναι δυνατόν να υπάρχουν νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας;».