Κλυδωνισμών συνέχεια για σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην καρδιά των Βρυξελλών, με την Εύα Καϊλή να φέρεται ως εκ των βασικών πρωταγωνιστών.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παρέλευση των κρίσιμων 48 ωρών μέχρι η υπόθεσή να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου -ενδεχομένως την Τετάρτη- το οποίο θα αποφανθεί για την προφυλάκισή της μέχρι τη δίκη, ενώ σήμερα συνέρχεται η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Διαβάστε επίσης: Τι ποινές αντιμετωπίζουν Εύα Καϊλή κι όσοι άλλοι εμπλέκονται στο Qatar Gate

Οι πληροφορίες θέλουν την Εύα Καϊλή να κρατείται προς το παρόν στις φυλακές του Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες. Στο σπίτι της βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα.

Διαβάστε επίσης: Μέχρι πότε θα μείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή – Διευρύνονται οι έρευνες – Οργισμένοι οι ευρωβουλευτές

Αλλά τρία άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας «Καθαρά χέρια» που διεξήγαγαν από το περασμένο καλοκαίρι υπό άκρα μυστικότητα οι βελγικές αρχές, έχοντας πληροφορίες για αλληλεπίδραση του Κατάρ με ευρωπαίους αξιωματούχους σε καίριες θέσεις προκειμένου να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις προς όφελος της χώρας.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πιθανή

  • συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
  • ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και
  • διαφθορά.

Διευρύνονται οι έρευνες

Η ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας ήταν λιτή, αποτύπωνε σε λίγες γραμμές τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ σημείωνε ότι υπάρχει και νέος ύποπτος ευρωβουλευτής χωρίς να αναφέρει όνομα, καταλήγει ότι σε αυτή τη φάση των ανακρίσεων δεν πρόκειται να δοθούν άλλες πληροφορίες και ότι ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης μέσω ανακοινώσεων.

Η εφημερίδα Le Soir σε άρθρο της, ωστόσο, δίνει στη δημοσιότητα το όνομα του δευτέρου φερόμενου ως εμπλεκόμενου στην υπόθεση ευρωβουλευτή, ο οποίος δεν κρατείται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε έφοδος στο σπίτι του υπό την παρουσία και τον έλεγχο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως επισημαίνουν οι Le Soir και το περιοδικό Knack.

Από αξιωματικούς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πάταξης της Διαφθοράς OCRC κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές κι άλλο υλικό. Η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα εξέλιξη, αλλά κι ένας βοηθός του Ταραμπέλα δεν θέλησε να αντιδράσει σε αρχικό στάδιο.

Ο ευρωβουλευτής, πάντως, μετά τις υπόνοιες για εμπλοκή του στο Qatargate μίλησε στη βελγική Le Soir, όπου μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε τον εαυτό του, μίλησε για την αλλαγή της στάσης του απέναντι στο Κατάρ, καθώς και για τις υποψίες για διαφθορά.

«Δεν έλαβα ποτέ δώρο από το Κατάρ. Θα τους είχα καταγγείλει αν είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν» είπε χαρακτηριστικά στη γαλλική Le Soir.

Ποιος είναι ο Ταραμπέλα

Ο Μαρκ Ταραμπέλα γεννήθηκε το 1963, διετέλεσε δήμαρχος μικρής κοινότητας, και από 2004 μέχρι το 2007 και από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι σήμερα είναι ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.

Διετέλεσε επίσης Βαλόνος υπουργός Εκπαίδευσης και υπουργός Νεολαίας της Γαλλικής Κοινότητας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, προσκεκλημένος του ενημερωτικού δικτύου LN26, προέβη στην εκτίμηση ότι «το να λασπολογεί κανείς το Κατάρ είναι γελοίο και υποκριτικό» επειδή «η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες ιδιαίτερα στο εργασιακό δίκαιο».