Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο «Qatar Gate», τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις που προφυλακίστηκαν.

Στο σπίτι της βρέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα. Ωστόσο, τα χρήματα δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – έχουν σταλεί για «τεχνικό έλεγχο». Και καθώς οι έρευνες συνεχίζονται το συνολικό ποσό των δωροδοκιών παραμένει άγνωστο.

Και τα τέσσερα άτομα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη στη φυλακή καθώς σε βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και επιβεβαίωση από την πλευρά των βελγικών αρχών.

Oι πρώτες πληροφορίες λένε ότι έχουν μεταφερθεί στις φυλακές του Σεν Ζιλ και τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολα για την Ευα Καϊλή και τους άλλους τρεις συλληφθέντες.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε με μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά, αφέθηκε ελεύθερος, όπως ελεύθερος αφέθηκε αλλά υπό όρους και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας «από τους συνολικά έξι προσαχθέντες μόνον δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή». Στους συλληφθέντες όμως είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Οι κατηγορίες και η κρίσιμη απόφαση

Το ζευγάρι μαζί με άλλα δύο άτομα, τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος και πρώην ευρωβουλευτή, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, και έναν λομπίστα των Βρυξελλών, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Βάσει διαδικασίας, η Εύα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι, θα παραμείνουν στη φυλακή για 48 ώρες και στη συνέχεια θα εμφανιστούν ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν προφυλακισμένοι έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Τρία θα είναι τα κριτήρια: Αν κριθούν ύποπτοι φυγής, εάν θα κριθούν ύποπτοι τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρουν τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη τους και τους αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.

Διευρύνονται οι έρευνες

Καθώς το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται, οι έρευνες διευρύνονται: παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου οι αρχές έκαναν φύλλο και φτερό την οικία του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.

Επίσης, εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, επίσης με την παρουσία της Ρομπέρτα Μετσόλα όπως προβλέπει ο βελγικός νόμος, επειδή εκλέγονται στο Βέλγιο. Αναμένεται πάντως να διευρυνθεί ο κύκλος των ερευνών και σε άλλα πρόσωπα εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους ευρωβουλευτές να είναι οργισμένοι και μα ζητούν άμεσες κινήσεις.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης από την πλευρά τους εστιάζουν στον Παντσέρι. Όπως γράφουν, ήταν ο ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Ενώ, η Repubblica, αποκαλύπτει πως μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016 – 2018». Οι βελγικές Αρχές θεωρούν πως οι Ιταλοί έλαβαν χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις. Μάλιστα μετέδωσαν στις ιταλικές Αρχές πως ο Παντσέρι έκανε λόμπι και για το Μαρόκο.

Το ενδιαφέρον των βελγικών αρχών εστιάζεται τώρα αφενός στον τρόπο μεταφοράς και διανομής των χρημάτων της δωροδοκίας και αφετέρου στις επιδιώξεις του Κατάρ μέσω της δωροδοκίας, σημαντικότερη εκ των οποίων φαίνεται να είναι η άρση των θεωρήσεων (visa waiver), προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Καταριανοί πολίτες στην ΕΕ.