Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις επιβάτες τραυματίστηκαν μετά από γιγαντιαίο κύμα που έπληξε κρουαζιερόπλοιο, ανακοίνωσε η ταξιδιωτική εταιρεία Viking. Το υπό νορβηγική σημαία Viking Polaris βρέθηκε σε καταιγίδα καθώς έπλεε προς την Ουσουάγια της Αργεντινής την Τρίτη.

Αν και από τις αρχές δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για την ταυτότητα του θύματος, ΜΜΕ της Αργεντινής αναφέρουν ότι πρόκειται για 62χρονη Αμερικανίδα που έχασε τη ζωή της αφού χτυπήθηκε από θρυμματισμένα γυαλιά καθώς κύματα έσπασαν το παράθυρο της καμπίνας της.

Το πλοίο υπέστη περιορισμένες ζημιές και έφτασε στην Ουσουάγια, 1.926 μίλια νότια του Μπουένος Άιρες, την επόμενη μέρα. «Με μεγάλη λύπη επιβεβαιώνουμε ότι μία επιβάτης πέθανε μετά το περιστατικό», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας του κρουαζιερόπλοιου. «Ενημερώσαμε την οικογένεια του επισκέπτη και μοιραστήκαμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Το πλοίο των 202 μέτρων (662 πόδια) – το οποίο ολοκληρώθηκε φέτος – έφτασε στην Αργεντινή την Τετάρτη και είχε υποστεί «περιορισμένες ζημιές», δήλωσε η Viking.

Ακυρώθηκε το προγραμματισμένο ταξίδι προς την Ανταρκτική

Η εταιρεία αποφάσισε να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι, στο οποίο το πλοίο θα έπλεε προς την Ανταρκτική από τις 5 έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, τα κύματα αυτά ( rogue waves) μπορεί να έχουν διπλάσιο μέγεθος από τα συνηθισμένα κύματα. Συχνά έρχονται απροσδόκητα από κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές του επικρατούντος ανέμου.

Το 2019, μια μελέτη αποκάλυψε ότι τα rogue waves εμφανίζονται λιγότερο συχνά αλλά γίνονται πιο ακραία, αποτελώντας αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια ναυτιλία.