Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον ανακοινώσει πως θα συμμετάσχει στις εκλογές του 2024 ως υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά ο ίδιος συνεχίζει τα deal με την Μέση Ανατολή υπογράφοντας μία συμφωνία με μία σαουδαραβική εταιρεία.

Συνήθως όταν ένας δισεκατομμυριούχος βάζει υποψηφιότητα δεν γίνεται πλουσιότερος. Για παράδειγμα, ο Μάικ Μπλούμπεργκ, ξόδεψε 1,1 δισ. δολάρια το 2020. Ή ο Tom Steyer, ξόδεψε 342 εκατ. δολάρια. Ή τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δαπάνησε 66 εκατ. δολάρια το 2016. Όμως αυτή τη φορά ο πρώην πρόεδρος πρόκειται να αλλάξει στρατηγική.

Τα εργαλεία

Όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του, είχε κατά νου τον επανασχεδιασμό της εκστρατείας του με σκοπό να επωφεληθεί από τους υποστηρικτές του. Βασικό όχημα της αλλαγής είναι η δημιουργία της Trump Media, της εταιρείας που έχει υπό την ομπρέλα της το Truth Social, ένα μέσο που μιμείται σε μεγάλο βαθμό το Twitter. 

Σύμφωνα με το άρθρο του Dan Alexander στο Forbes, η συμμετοχή του Τραμπ στην εταιρεία ανέρχεται στα 730 εκατ. δολάρια, αποτελώντας το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο στην αυτοκρατορία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, η οποία μπορεί να αυξηθεί εάν η πλατφόρμα χρησιμοποιηθεί στην εκλογική κούρσα του 2024.

Η λειτουργία του social media

Ως γνωστόν, όταν ένας επιχειρηματίας έχει social media, η αντιπαράθεση πάνω σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία, ευημερούν. Δεν ανησυχούν καθόλου για την απομάκρυνση των επισκεπτών ή την οργή των μελών τους ή ακόμη και την καταστροφή των σημάτων.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τραμπ επωφελείται από την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα. Το Forbes υπολόγισε την αξία του μεριδίου του Τραμπ στη μητρική εταιρεία στα 10 δολάρια ανά μετοχή πριν από δύο μήνες, με βάση την τιμή που δέχτηκαν να πληρώσουν ορισμένοι σημαντικοί επενδυτές για να πάρουν μερίδιο.

Το «κλειδί» βρίσκεται στους μικροεπενδυτές

Μετά την αναζωπύρωση των φημών για την υποψηφιότητα του Τραμπ στις αρχές του μήνα, η μετοχή μιας εταιρείας ειδικού σκοπού που σχεδιάζει να συγχωνευθεί με την επιχείρηση του Τραμπ εκτινάχθηκε κατά 66% από τα 17,48 δολάρια στα 29,10 δολάρια.

Πριν φτάσει στα τρέχοντα 25,37 δολάρια – ένα ποσό που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το μερίδιο του Τραμπ αξίζει 2,5 δισ. δολάρια, 1 δισ. δολάρια περισσότερο από ό,τι πίστευαν ότι αξίζει πριν από 12 ημέρες.

Τα μέτρα θωράκισης των επιχειρήσεων

Ο Τραμπ έχει επίσης λάβει μέτρα για να θωρακίσει την επιχείρησή του από τον αρνητικό αντίκτυπο της διαμάχης. Τον Μάιο, πούλησε το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον, το οποίο είχε ζημιές, έναντι 375 εκατ. δολαρίων. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, όχι μόνο επειδή συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο αντίτιμο, αλλά και επειδή επέτρεψε στον Τραμπ να αποχωρήσει από την πιο ευάλωτη επιχείρηση του στις αντιδράσεις των καταναλωτών.

Αυτές τις ημέρες, ο Τραμπ δεν χρειάζεται να ανησυχεί τόσο πολύ για τις τράπεζες όσο στο παρελθόν. Κάποτε οι επικριτές του αμφισβητούσαν αν κάποιος θα του ξαναδάνειζε ποτέ. Στη συνέχεια, ο μεγιστάνας των ακινήτων αναδόμησε χρέος ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, αποπληρώνοντας ορισμένα δάνεια και αναχρηματοδοτώντας άλλα. Οι νέοι πιστωτές του, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι η τράπεζα Axos, γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μια διχαστική φυσιογνωμία. Δεν είναι πιθανό να πτοηθούν από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα σε αυτό το σημείο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Τραμπ δεν χρειάζεται πλέον να ακολουθήσει την πεπατημένη που ακολουθούν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι για να φτάσουν στο αξίωμα, ξοδεύοντας πακτωλούς χρημάτων για να τραβήξουν το ενδιαφέρον. Αφού ο Τραμπ αρχικά καυχήθηκε ότι βασίζεται στη δική του περιουσία και όχι σε εξωτερικούς δωρητές, ο μεγιστάνας των ακινήτων έπεισε σταδιακά τους οπαδούς του να του δίνουν σωρούς μετρητών.

Έχοντας συνυπολογίσει όλους τους παραπάνω παράγοντες μία δήλωση που είχε κάνει ο Τραμπ, μπορεί να αποδειχτεί προφητική. «Είναι πολύ πιθανό», δήλωσε στο Fortune το 2000, «να είμαι ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος που θα κατέβει και θα βγάλει χρήματα».