Νέες δαπάνες ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ θα ανακοινώσει η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το έτος 2023, σύμφωνα με το Reuters, ο οποίος θα επικεντρωθεί κυρίως στην ανακούφιση από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ενώ θα αναβάλλει ορισμένες από τις πιο πλουσιοπάροχες προεκλογικές υποσχέσεις της.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση σημαίνει ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις  προεκλογικές τους υποσχέσεις, όπως οι εκτεταμένες φορολογικές περικοπές.

«Δεν είμαστε σε θέση να τα κάνουμε όλα μαζί. Οι προηγούμενες προσπάθειες για κάτι τέτοιο κατέληξαν σε καταστροφή», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας  Αντόλφο Ούρσο στην εφημερίδα La Stampa.

Αναθεώρηση του ελλείμματος

Ο Μελόνι έχει ήδη δηλώσει ότι περίπου τα δύο τρίτα του πακέτου θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Ποσό που θα προστεθεί στα περίπου 75 δισ. ευρώ που θα δαπανηθούν το 2022 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Το υπουργικό συμβούλιο αύξησε αυτόν τον μήνα τον στόχο για το έλλειμμα του 2023 στο 4,5% του ΑΕΠ από 3,4% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Αλλά οι υπουργοί λένε ότι θα είναι δημοσιονομικά συνετοί και θα αποφύγουν τα δημοσιονομικά λάθη που έριξαν την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Δανεισμός και κατάργηση φόρου σε βασικά αγαθά

Ως αποτέλεσμα, οι προεκλογικές υποσχέσεις  για τη γενναιόδωρη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχουν καθυστερήσει, και ενώ ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, έχουν αποκλειστεί οι μεγάλης κλίμακας μειώσεις του φόρου εισοδήματος.

Στην προσπάθεια να βοηθηθούν οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 12,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τον φόρο επί των πωλήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί.

Ένα μέρος της κάλυψης των δαπανών θα προέλθει από πρόσθετο δανεισμό, ενώ περίπου 3 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθούν μέσω ενός έκτακτου φόρου στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών που επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο περιορισμός του προγράμματος ανακούφισης της φτώχειας

Η  Μελόνι αναμένεται επίσης να αρχίσει να ανακαλεί το πρόγραμμα ανακούφισης της φτώχειας , που ονομάζεται «ο μισθός του πολίτη».

Τα αριστερά κόμματα λένε ότι το πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας δεδομένης της προβληματικής κατάστασης της οικονομίας, αλλά τα κόμματα του συνασπισμού υποστηρίζουν ότι επιτρέπει στους ανέργους να αποφεύγουν την αγορά εργασίας. Οι πληρωμές  θα σταματήσουν για τους πολίτες ηλικίας 18-59 ετών που μπορούν να εργαστούν. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί αμέσως. Θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο το 2023.