Ο πρόεδρος της Ρωσίας πάντα ήταν ένα πρόσωπο που βρίσκονταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία έβαλε στο «μικροσκόπιο» την κατάσταση της υγείας του, αλλά και τους εναπομείναντες φίλους του. Τους τελευταίες εννέα μήνες δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουμε δει δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για «εξαφανίσεις» φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτή τη φορά λοιπόν, όπως αναφέρει η Daily Mail, έχει «εξαφανιστεί» ο 67χρονος επιχειρηματίας Konstantin Goloshchapov. Πρόκειται για έναν ολιγάρχη, στενό φίλο του προέδρου της Ρωσίας, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «μασέρ του Πούτιν».

Ο 67χρονος φέρεται να εγκατέλειψε την Ρωσία τον Ιούνιο, οδικώς από τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο Konstantin Goloshchapov πιστεύεται ότι έφυγε από την χώρα καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι θα γινόταν έφοδος στις επιχειρήσεις του προκειμένου να γίνει έλεγχος για υπεξαίρεση. Τέσσερις μέρες αργότερα πάντως ο 29χρονος γιος του βρέθηκε νεκρός, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες…

Το τελευταίο διάστημα ΜΜΕ στην Ρωσία αναπαράγουν μια φωτογραφία, η οποία λέγεται ότι δείχνει τον 67χρονο να περνάει τα σύνορα με τη Λευκορωσία και «κάνει μια αγενή χειρονομία» στην κάμερα ασφαλείας. Αν και ο Konstantin Goloshchapov υποτίθεται λοιπόν ότι διέφυγε τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα – μήνες μετά – τίθενται ερωτήματα σχετικά που μπορεί να βρίσκεται και ξαφνικά αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η στενή φιλία που τον συνέδεε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πολλοί μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, υποστηρίζουν ότι ο 67χρονος ολιγάρχης γνωρίζει πολλά από τα προσωπικά μυστικά του προέδρου της Ρωσίας. «Γνωρίζει πολλά από τα μυστικά του Πούτιν και για χρόνια ήταν βασικό πρόσωπο στον κύκλο του», δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην διπλωμάτης της Δύσης στη Μόσχα.

Σήμερα κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Konstantin Goloshchapov. Έχει μεγάλη περιουσία στην Ιταλία, την Κροατία και τη Φινλανδία, ενώ πιστεύεται ότι – εκτός από ρωσικό – έχει ελληνικό και κροατικό διαβατήριο. Γεγονός που αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά…

Η φιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Για τις σχέσεις που συνδέουν τον πρόεδρο της Ρωσίας και τον επιχειρηματία Konstantin Goloshchapov έχουν γραφτεί πολλά. Μια εκδοχή θέλει η φιλία των δύο ανδρών να ξεκινά από την εποχή που ο πρόεδρος της Ρωσίας ήταν πράκτορας της KGB, με τον Konstantin Goloshchapov να είναι «πληροφοριοδότης» για το λαθρεμπόριο εικόνων. Μια άλλη εκδοχή θέλει τους δύο άνδρες να έχουν σφυρηλατήσει τους στενούς δεσμούς της φιλίας τους με το τζούντο, καθώς ήταν το αγαπημένο άθλημα και των δύο.

Από όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Konstantin Goloshchapov κάποια σημεία φαίνεται να συγκλίνουν. Οι δύο άνδρες σίγουρα γνωρίζονται χρόνια και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Konstantin Goloshchapov όχι μόνο δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από το Κρεμλίνο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ακόμα και για εμπλοκή του.

Η ιστορία πίσω από το παρατσούκλι «μασέρ»

Και φτάνουμε στο παρατσούκλι «μασέρ του Πούτιν». Εδώ λοιπόν υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η μία θέλει τον Konstantin Goloshchapov να βοήθησε τον πρόεδρο της Ρωσίας να ξεπεράσει έναν σοβαρό τραυματισμό του από το τζούντο, δείχνοντας του τις πολύ καλές τεχνικές μασάζ που γνώριζε! Η δεύτερη υποστηρίζει ότι οι συναντήσεις των δύο ανδρών γινόντουσαν σε ένα δωμάτιο μασάζ σε σάουνα στην Αγία Πετρούπολη. Η τρίτη πάλι θέλει τον Konstantin Goloshchapov να είναι «κρίκος» προώθησης των φίλων του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με πολλούς να αναφέρονται σε εκείνον και τα όσα έκανε με το Κρεμλίνο λέγοντας ότι «προωθούσε τους πρώην πελάτες του (“μασάζ”) σε σημαντικές θέσεις» στην κυβέρνηση.