Για τα εργασιακά, για την έκδοση των συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα, αλλά και για τις αυξήσεις από 1/1/23, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Τι είπε για την εκκαθάριση των συντάξεων που ήταν σε εκκρεμότητα.

«Κάναμε αυτό που οφείλαμε, ήταν μία ανακούφιση και για μας, και πιστεύω και μία ανακούφιση για τον κόσμο που περιμένει να πάρει τη σύνταξή του. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 470.000 συντάξεις, που ισοδυναμούν με το 1/6 του συνόλου των συνταξιούχων που έχουμε στην Ελλάδα. Καταλαβαίνετε το μέγεθος της προσπάθειας, 123.000 συντάξεις βγήκαν το 2019, το 2021 πήγαμε 225.000 συντάξεις, σχεδόν διπλασιάστηκαν και εάν υπάρχουν συντάξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πάμε στις 228.000 συντάξεις. Και το 21 εκτός υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που έχουν νομικές επιπλοκές ή δε θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησής είτε χρωστάνε, δεν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση, τέτοιες περιπτώσεις. Γι΄ αυτές θα υπάρχει μία ειδική ομάδα κρούσης που θα ασχοληθεί να τις ξεκαθαρίζει πολύ γρήγορα», είπε αρχικά.

«Η έμφαση από εδώ και πέρα θα είναι στις επικουρικές, που και εκεί υπάρχει αποκλιμάκωση. Η διαδικασία των επικουρικών είναι πάντοτε ανοιχτή και πάντοτε βγαίνουν επικουρικές. Τώρα που υπάρχει ελάφρυνση από τις κύριες, θα πέσει το βάρος στις επικουρικές και επίσης όταν βγαίνουν οι κύριες, είναι πολύ πιο εύκολο να βγουν οι επικουρικές γιατί κάποια χαρτιά υπάρχουν και «χτίζεις» πάνω σε αυτά και βγαίνει ευκολότερα η σύνταξη», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Όσον αφορά στα λάθη που γίνονται στις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως, «τα λάθη είναι αυτά που υπήρχαν και παλαιότερα και το λέω και στους συνδικαλιστές, που λένε για τις συντάξεις fast track που κάναμε, και τους είπα ότι και παλιά υπήρχαν λάθη στις χειρόγραφες αποφάσεις, γιατί δεν φωνάζατε τότε; Και παραδέχθηκαν πως όντως υπήρχαν. Διορθώνουμε τα λάθη κατά προτεραιότητα τις μεγάλες αποκλίσεις, γιατί στην πράξη, όπου υπάρχουν, είναι μικρές».

Για τους ηλικιωμένους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ

Για τους ηλικιωμένους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ που είναι εγκλωβισμένοι στο όριο οφειλών των 20.000 ευρώ, ο υπουργός ανέφερε πως, «εκείνοι οι οποίοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη και χρωστάνε, δεν είναι τόσο μεγάλος αριθμός όσο νομίζουμε, είναι 3.000. αυξήσαμε λίγο τα όρια, κάναμε κάποιες παρεμβάσεις, στον ΟΓΑ  είναι 6.000 ευρώ αν χρωστάς μπορείς να πάρεις σύνταξη, στα υπόλοιπα πρώην ταμεία είναι 20.000 ευρώ. Εάν το αυξήσεις και το πας 30.000, κάποια στιγμή θα περάσεις και το μήνυμα ότι δεν έχει νόημα να πληρώνεις εισφορές για πάντα, ότι κάποια στιγμή θα σταματήσεις να πληρώνεις εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα»,

»Όπως λένε και οι ειδικοί για το ασφαλιστικό, εάν περάσουμε τη λογική του να δίνουμε κάποιο είδος σύνταξης και να μην πληρώνονται οι εισφορές, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί το πράγμα ως προς τις εισφορές. Εμείς χωρίς εισφορές δεν μπορούμε να δίνουμε και συντάξεις. Μετά δημιουργείται μία κουλτούρα μη πληρωμών. Τα λεφτά δεν τα φέρνει ο διοικητής του ΕΦΚΑ από το σπίτι του, τα βρίσκει από τους ίδιους τους ασφαλισμένους».

Αναφορικά με τις δωρεές ή τις παραχωρήσεις ακινήτων για εκείνους που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως, «αυτά είναι φορολογικά ζητήματα, είναι ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών γιατί η βάση είναι φορολογικής υφής».

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε σχετικά με τα ΕΦΑΠΑΞ διευκρινίζοντας πως, «έχουν μείνει περίπου 10.000 ΕΦΑΠΑΞ και αυτά θα αντιμετωπιστούν γρήγορα τους επόμενους μήνες. Το 90% της δουλειάς από πλευράς βαρύτητας έχει γίνει. Η μεγάλη προσπάθεια μας έγινε για τις κύριες συντάξεις».

Αυξήσεις συντάξεων από 1/1/23

Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε πως αύξηση των συντάξεων, εφόσον αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο, θα είναι γύρω στο 7,5%. Έπειτα έκανε λόγο για 4 διαφορετικές παρεμβάσεις.

Για το έκτακτο επίδομα διευκρίνισε πως, «ξεκινάμε με τα 250 ευρώ που θα είναι στους χαμηλοσυνταξιούχους, και σε μία σειρά από άλλους δικαιούχους. Είναι πάνω από 1 εκατομμύριο οι ωφελούμενοι. Αυτά θα δοθούν πριν τα Χριστούγεννα».

»Έχουμε τις συντάξεις τις κανονικές του Ιανουαρίου, στις οποίες θα φανεί η τέταρτη δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στις συντάξεις Φεβρουαρίου θα δοθούν οι αυξήσεις οι κανονικές, το 7,5% μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου. Θα κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο που θα προβλέπει και την σχετική ρύθμιση για όλους. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει και η κάρτα αναπηρίας που θα είναι μία ψηφιακή κάρτα και θα ισχύει για όλες τις επαφές του αναπήρου, με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου».

Για τον κατώτατο μισθό τόνισε πως, «τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία και θα ολοκληρωθεί στα μέσα με τέλη Απριλίου. Από 1η Μαΐου θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός που θα αντανακλά όλες τις δυνατότητες των επιχειρήσεων αλλά και όλες τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων. Θα είναι μία σημαντική αύξηση. Δεν μπορώ να πω ακριβώς, γιατί θα ακύρωνα τη διαδικασία. Υπάρχει διαβούλευση ακόμα με τη ΓΣΕΕ, με τους εργοδοτικούς φορείς».