Όμορφες, ονειρεμένες εικόνες με δυναμικό χορό, μουσικά μοτίβα εμπνευσμένα από μελωδίες της παράδοσης των τόπων που πέρασε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του, επιβλητικές μάχες και μια μεγάλη ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών. Αυτές είναι οι πρώτες ύλες από τις οποίες είναι φτιαγμένη η παράσταση «Οδύσσεια» που η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει στο Christmas Theater.

Μετά την sold out παράσταση που έδωσε η ομάδα στο Ηρώδειο στις αρχές του φθινοπώρου, η παραγωγή μεταφέρθηκε στην μεγάλη σκηνή του θεάτρου στην Λεωφόρο Βεΐκου στο Γαλάτσι, φιλοδοξώντας να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς θεατές να γνωρίσουν μέσα από τη δραματουργία τον μεγάλο ποιητή της ανθρωπότητας, τον Όμηρο.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη, μια θεατρική δημιουργός με μεγάλη εμπειρία στα παιδικά θεάματα, εδώ φωτίζει την «Οδύσσεια» με τεκμηριωμένο τρόπο επενδύοντας τόσο στον ποιητικό της λόγο όσο και στη συναρπαστική δράση. Έτσι, στήνει μια παράσταση με σοβαρότητα αλλά και πολύ χιούμορ, που κάνει προσιτά στα παιδιά τα μεγάλα μηνύματα του ομηρικού έπους. Παράλληλα, προσφέρει γνώσεις και αφορμή για περαιτέρω μελέτη και βέβαια μεγάλη βοήθεια για τα παιδιά που διδάσκονται στο σχολείο την «Οδύσσεια». Για τους μεγάλους, είναι μια αφορμή να ξαναθυμηθούν τη μυθολογία μας σε μια εποχή που την έχουμε όλοι τόσο πολλή ανάγκη!

Στην παράσταση, όλα αρχίζουν στον Όλυμπο. Οι θεοί συνεδριάζουν, ενώ ο Ποσειδώνας – εχθρός του Οδυσσέα – λείπει σε ταξίδι. Ευκαιρία να επιτρέψουν στον πολύπαθο ήρωα να φύγει από το νησί της Καλυψώς, όπου είναι αποκλεισμένος. Ο Ερμής αναλαμβάνει να μεταφέρει την είδηση. Η Καλυψώ θυμώνει, αλλά του επιτρέπει να φύγει. Με μια σχεδία ο Οδυσσέας ξεκινάει για την ποθητή επιστροφή.

Για κακή του τύχη, ο Ποσειδώνας, γυρνώντας από το ταξίδι του, τον βλέπει. Θυμώνει. Σηκώνει φουρτούνα. Διαλύει τη σχεδία. Ναυαγός, βγαίνει στο νησί των Φαιάκων. Εκεί τον συναντά η βασιλοπούλα Ναυσικά και τον οδηγεί στους γονείς της που τον φιλοξενούν. Αποκαλύπτει ποιος είναι κι αρχίζει να διηγείται τις περιπέτειες του. Πώς ξεκίνησε με 12 καράβια κι έφτασε στους Κίκονες πρώτα, μετά στους Λωτοφάγους, στην Αιολία, στους Λαιστρυγόνες, στην Κίρκη ύστερα. Ακόμα, πώς έφτασε στον Κάτω Κόσμο, πώς κινδύνεψε από τις Σειρήνες, πώς γλίτωσε από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, πώς έφτασε στο Νησί του Ήλιου και πώς κατέληξε στην Καλυψώ.

Συγκινημένοι οι βασιλείς των Φαιάκων τον στέλνουν με ένα μαγικό καράβι πίσω στην Ιθάκη. Να τώρα ο Οδυσσέας μας στην όμορφη πατρίδα του, έχοντας πάλι δίπλα του βοηθό την Αθηνά. Μεταμορφωμένος σε ζητιάνο συναντά τον Εύμαιο, το χοιροβοσκό, μετά τον Τηλέμαχο κι ύστερα την Ευρύκλεια. Αντιμετωπίζει όμως την κακία των μνηστήρων. Η Αθηνά προκηρύσσει αγώνισμα τοξοβολίας όπου οι μνηστήρες δοκιμάζουν και αποτυγχάνουν. Ο Οδυσσέας παίρνει το δοξάρι στα χέρια του, περνάει τη χορδή και με τη βοήθεια των πιστών του φίλων σκοτώνει τους μνηστήρες. Η Πηνελόπη ξανασμίγει με τον άντρα της. Οι συγγενείς των μνηστήρων ξεσηκώνονται. Γίνεται πόλεμος μέχρι που επεμβαίνει η Αθηνά και τελειώνει η ιστορία.

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Χορογραφίες – Κίνηση – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική – Video Art : Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής

Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Διδασκαλία τραγουδιών: Ελένη Ζιώγα

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Χρήστος Γράπας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη

Γραμματειακή υποστήριξη: Ελένη Καρτάση

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Γεωργάκη, Ντίνος Γκελαμέρης, Ελένη Ζιώγα, Νικόλαος Καλλιδώνης, Παναγιώτης Κλάδης, Στέλιος Κέλλερης, Κωνσταντίνα Κουτσαφτάκη, Στέλιος Νίνης, Έλενα Μιχαλάκη, Χρήστος Μπαλτάς, Γιώργος Μπανταδάκης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Αντεια Ολυμπίου, Στρατής Πανούριος, Κωνσταντίνος Σαρρής. Στο ρόλο του Οδυσσέα ο Χρήστος Γιάνναρης.