Οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ που διεξάγονται την ερχόμενη Τρίτη, θα μπορούσαν να μοιάζουν με πολλές αναμετρήσεις του παρελθόντος – ένας πρόεδρος ελπίζει ότι θα μπορέσει το κόμμα του να διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα, ώστε να καταφέρει να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα. Ομως το δηλητήριο που έσταξε πριν από δύο χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ, αρνούμενος να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, έχει φτάσει να κρίνει πλέον στις κάλπες το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Ισως γι’ αυτό οι «Financial Times» αποκαλούν την εκλογική μάχη της Τρίτης «μητέρα όλων των μαχών» για ενδιάμεσες εκλογές.

Οι ήττες στις ενδιάμεσες εκλογές μπορούν να ανατρέψουν προεδρίες στις  ΗΠΑ. Αρκεί να θυμηθούμε το νέο μοντέλο των Ρεπουμπλικανών του Νιουτ Γκίνγκριτς το 1994, το κύμα των Δημοκρατικών της Νάνσι Πελόζι  το 2006, ή τη σαρωτική εμφάνιση του «Τσάι Πάρτι» το 2010 – αποτέλεσαν το τέλος για την προώθηση της νομοθεσίας που είχαν κατά νου ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους και ο Μπαράκ Ομπάμα αντίστοιχα. Αν οι Δημοκρατικοί χάσουν την επόμενη εβδομάδα, παρόμοια θα είναι η μοίρα και του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, η κούρσα του 2022 ανήκει σε μια κατηγορία από μόνη της. Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικανοί που διεκδικούν ομοσπονδιακά ή πολιτειακά αξιώματα πιστεύουν τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι του εκλάπη η προεδρία στις εκλογές του 2020.

Το κύριο που διακατέχει τους Δημοκρατικούς αυτή τη στιγμή είναι ο φόβος για το τι θα σημάνει μια πιθανή  ήττα τους για τη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν βασιστούμε στην εμπειρία και στο ιστορικό προηγούμενο, το κόμμα του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να οδεύει προς συντριβή. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών. Το ποσοστό δολοφονιών αυξάνεται. Και το ποσοστό αποδοχής του προέδρου παραμένει εγκλωβισμένο πολύ κάτω από το 50% που χρειαζόταν στο παρελθόν για να διατηρήσει το κόμμα του τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Μια καλή νύχτα για τους Ρεπουμπλικανούς θα είχε δύο συνέπειες. Η μικρότερη θα ήταν η επιστροφή στο τοξικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον. H σημαντικότερη θα ήταν αυτό που μπορεί να συμβεί στις πολιτείες και θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της αμερικανικής ιστορίας. Σε κρίσιμες αμφίρροπες πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, η Αριζόνα, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν υπάρχει ένας ρεπουμπλικανός υποψήφιος κυβερνήτης που ισχυρίζεται ότι ο Μπάιντεν έκλεψε την προεδρία. Οποιοσδήποτε από αυτούς κερδίσει την ερχόμενη Τρίτη ενστερνίζεται τη «θεωρία του ανεξάρτητου πολιτειακού νομοθετικού σώματος», σύμφωνα με την οποία φημολογείται ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στη συνέλευση μιας πολιτείας την εξουσία να αποφασίζει για το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας. Αυτό βέβαια, δεν ανταποκρίνεται στο συνταγματικό δίκαιο αλλά για πολλούς Ρεπουμπλικάνους δεν έχει καμία σημασία.

Η ανησυχία για το ξέσπασμα  ενός εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ μετά την έφοδο στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, εκφράζεται από πολλούς. Γιατί, λοιπόν, τόσοι πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να αδιαφορούν; Ισως γιατί πλέον, η τιμή της βενζίνης κατατάσσεται πολύ ψηλότερα στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων από την αξία του δημοκρατικού συστήματος. Εκατομμύρια συντηρητικοί πολίτες ζουν με την ψευδαίσθηση ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι νοθευμένες. Γι’ αυτό και ανθούν πλείστες θεωρίες συνωμοσίας. Εάν οι κάλπες της Τρίτης ενισχύσουν την αμφισβήτηση στο πολιτικό  σύστημα οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα είναι οι πιο δύσκολες στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.