Η μεσαία τάξη. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Οι δημοσκοπήσεις. Το άνοιγμα και η στρατηγική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα τέσσερα αυτά θέματα είναι στο επιτελικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του. Είναι όμως και τέσσερις «νάρκες» που μέλλει να δούμε αν θα πατηθούν εσωκομματικά και ενόψει της κάλπης από το ρεύμα της «αριστερής αντιπολίτευσης».

Φλερτ με τους μεσαίους

Το πρώτο θέμα της μεσαίας τάξης είναι και το πιο ακανθώδες για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Εδώ ως γνωστόν προσφάτως στα συλλογικά όργανα τέθηκε ζήτημα από στελέχη της Ομπρέλας (Νίκος Φίλης) για την εμμονή στην απεύθυνση του κόμματος στους μεσαίους («κυρπαντελήδες» μάλιστα τους είπε) αλλά και την ευκαιρία που υπάρχει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα στρώματα, όπως στη νεολαία ή τους επισφαλείς εργαζομένους. Την ίδια ώρα ο κεντρικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την εν λόγω κοινωνική ομάδα των μεσαίων, και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη συνέντευξή του (Στο Κόκκινο) αναποδογύρισε εκ νέου το επιχείρημα λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που «εξοντώνει τη μεσαία τάξη» με τον πληθωρισμό. Θα απασφαλίσει ξανά η εσωτερική αντιπολίτευση για το θέμα ή θα υπάρξει η ισορροπία της πρόσφατης ΚΕ του κόμματος και μια σύνθεση στην απεύθυνση (μεσαίοι και εργαζόμενοι);

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Το θέμα του ΝΑΤΟ από την άλλη, για την ακρίβεια οι ενστάσεις στελεχών για το «ναι» στην ένταξη χωρών όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, δείχνει να έχει κοπάσει αν και όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται είναι βέβαιο πως από μεριάς στελεχών θα αναζωπυρωθεί το αίτημα για το αντιπολεμικό κίνημα με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια στάση «ουδετερότητας και πασιφιστικού τύπου».

Χαμηλές πτήσεις

Οι δημοσκοπήσεις είναι από την άλλη ένα ακόμη ζήτημα που καίει την Κουμουνδούρου – που εν τω μεταξύ κάνει τις δικές της μετρήσεις. Σε τι αποδίδουν τις χαμηλές ακόμη δημοσκοπικές πτήσεις; Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει κυρίαρχος παρά τη φθορά και τα προβλήματα; Οι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως οι λεπτομέρειες των εκπλήξεων βρίσκονται στα ποιοτικά στοιχεία των ευρημάτων και δεν στέκονται στην πρόθεση ψήφου που όντως δείχνει ακόμη αμετάβλητη και υπέρ της ΝΔ. Η νάρκη δεν έχει πατηθεί εσχάτως και παρά το γεγονός πως μια σειρά στελεχών θέτουν ερωτήματα για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τέταρτη νάρκη για την Κουμουνδούρου είναι το πώς θα κινηθεί το κόμμα στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Πολιτική Απόφαση της ΚΕ ήταν ομόφωνη αλλά ζητά… υλοποίηση. Αυτό τι σημαίνει; Οχι απλώς και μόνον ανοίγματα στις τοπικές κοινωνίες για έστω «κοκκινοπράσινους δήμους και περιφέρειες», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά και μια μεγάλη κινητοποίηση των οργανώσεων ανά περιοχή, ενεργοποίηση του Δικτύου των 130 στελεχών που θα έχουν από το κόμμα την επιστασία σε δήμους, αλλά και η πρόταση εκείνων των προσώπων που θα μπορούν να δώσουν τη μάχη ως υποψήφιοι. Τα παραπάνω γίνονται πιο δύσκολα καθώς και ο χρόνος δεν είναι επαρκής αλλά και επειδή των αυτοδιοικητικών προηγούνται οι εθνικές κάλπες και άρα αναζητούνται εκείνα τα πρόσωπα που άμεσα θα ανακοινωθούν τουλάχιστον σε μεγάλους δήμους και θα αφιερωθούν αυτοτελώς στη μάχη αυτή. Εδώ μια σοβαρή εσωκομματική γνώμη βλέπει πως είναι πιθανόν λόγω χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κινηθεί βεβιασμένα με συγκολλήσεις σχημάτων στους δήμους και όχι υπό τη σοβαρότητα προγραμματικών συγκλίσεων που θα σηματοδοτούν όντως ένα μάχιμο προοδευτικό ρεύμα στις πόλεις και τις περιφέρειες.