Στις αρχές του περασμένου Απριλίου ένα έγκλημα που συνέβη στην Τήνο σοκάρισε το πανελλήνιο: ένας 50χρονος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών, έπεφτε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, πυροβολημένος σχεδόν εξ επαφής, στον κρόταφο, από έναν 93χρονο γείτονά του.

Οι δύο άνδρες είχαν λογομαχήσει λίγο νωρίτερα επειδή το θύμα είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του έξω από την οικία του δράστη. Αμετανόητος ο υπερήλικος δήλωνε εκ των υστέρων πως δεν λυπόταν για τον φόνο καθώς τους χώριζαν… σοβαρές διαφορές από παλιά: κάποια καλώδια που κρέμονταν στην πολυκατοικία, ένας χαλασμένος θερμοσίφωνας, μια πόρτα που υπέστη φθορές… Το περιστατικό της Τήνου δυστυχώς δεν ήταν μεμονωμένο.

Την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έγιναν γνωστές τρεις σοβαρές επιθέσεις με ασήμαντες αφορμές, εγκλήματα που τελούνται δίπλα μας σε ανύποπτο χρόνο: για την ουρά σε μια καντίνα, για μια διάβαση στον δρόμο, για το ψάρεμα δίπλα σε λουόμενους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα εγκλήματα δι’ ασήμαντον αφορμή έχουν αυξηθεί δραματικά, σκιαγραφώντας μια εικόνα ζούγκλας για την κοινωνία. Πρόκειται, άραγε, για τυχαία γεγονότα ή αντανακλούν μια σοβαρή παθογένεια που πρέπει να σημάνει σήμα κινδύνου;

Για την ουρά στην καντίνα

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής, 28 Οκτωβρίου 2022, όταν ο επιχειρηματίας Γιάννης Μάρκος δέχτηκε δολοφονική επίθεση έξω από μια καντίνα στη Βαρυμπόμπη. Τον είχε μαχαιρώσει 15 φορές ένας 26χρονος που αμέσως μετά την επίθεση τράπηκε σε φυγή μαζί με τον 19χρονο φίλο του. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, αιτία ήταν η προτεραιότητα στην ουρά για την καντίνα. Ολα ξεκίνησαν όταν ο 26χρονος προσπέρασε όλους όσοι περίμεναν στην ουρά και μπήκε μπροστά, με αποτέλεσμα να προκληθούν διαμαρτυρίες και λεκτική αντιπαράθεση, η οποία οδήγησε σε σωματική πάλη. Ξαφνικά ο 26χρονος έβγαλε μαχαίρι και επιτέθηκε στον 58χρονο επιχειρηματία, με μία από τις μαχαιριές να τον βρει στη μηριαία αρτηρία. Ο επιχειρηματίας έδωσε μάχη για τη ζωή του και νοσηλεύεται ακόμη, ενώ ο 26χρονος έχει πλέον παραδοθεί.

Ο ψαράς και ο πυγμάχος

Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες αργότερα, ένα ακόμη βίαιο περιστατικό σημειώθηκε χωρίς ουσιαστική αιτία στη μαρίνα Δέλτα της Καλλιθέας. Ενας 76χρονος ερασιτέχνης ψαράς έχασε τη ζωή του ύστερα από επεισόδιο και τσακωμό με έναν 48χρονο πρώην πυγμάχο, ομογενή από το Καζακστάν, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες – φέρεται ότι τον γρονθοκόπησε, επειδή ο δεύτερος κολυμπούσε στο σημείο όπου ψάρευε ο πρώτος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 76χρονος ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που ψάρευε καθημερινά μαζί με φίλους του. Την ημέρα εκείνη ζήτησε από τον πυγμάχο να φύγει από εκεί γιατί τα νερά είναι βρώμικα, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως άλλοι ηλικιωμένοι που βρίσκονταν στο σημείο τού έκαναν παρατήρηση καθώς έδιωχνε τα ψάρια. Ο άνδρας φέρεται ότι βγήκε εκνευρισμένος από το νερό, ζήτησε τον λόγο από τον ηλικιωμένο ψαρά και φέρεται ότι τον γρονθοκόπησε τουλάχιστον δύο φορές, λίγο πριν ο τελευταίος καταρρεύσει.

Το συγκλονιστικό είναι ότι μετά το αιματηρό περιστατικό, ο δράστης πήγε για καφέ σε παρακείμενο κατάστημα όπου και συνελήφθη λίγο αργότερα. Χθες, κατά την απολογία του, ο 48χρονος επικαλέστηκε το πόρισμα του ιατροδικαστή, σύμφωνα με το οποίο ο ηλικιωμένος πέθανε από «πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου επί εδάφους παλαιού», αρνήθηκε ότι χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές τον άτυχο άνδρα και αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα.

Ξυλοδαρμός στον δρόμο για το σχολείο

Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, στο Ηράκλειο Κρήτης, η κοινή γνώμη παρακολουθούσε έκπληκτη ένα ακόμη αδιανόητο περιστατικό: στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ένας οδηγός δεν σταμάτησε σε διάβαση πεζών και ξυλοκόπησε δύο μαθητές όταν εκείνοι τον επέπληξαν για την οδηγική του συμπεριφορά. Ο ένας εκ των δύο τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και τον λαιμό και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν συγγενείς των δύο παιδιών σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι μαθητές, αγόρια ηλικίας 16 και 17 ετών, προσπαθούσαν να διασχίσουν την κεντρική λεωφόρο μέσω διάβασης πεζών για να πάνε στο σχολείο τους. Ο οδηγός, όμως του συγκεκριμένου οχήματος δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα το ένα από τα δύο αγόρια να του φωνάξει: «Πού πας; Διάβαση πεζών». Τότε ο οδηγός, ο οποίος είναι ηλικίας 20 ετών, τράβηξε απότομα το χειρόφρενο και, χωρίς να πει τίποτα, βγήκε από το αυτοκίνητο και χτύπησε με τη γροθιά του τον νεαρό, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στο οδόστρωμα. Παράλληλα έσπρωξε και τον φίλο του. Ευτυχώς τα δύο παιδιά βοηθήθηκαν από τους περαστικούς, ενώ διερχόμενοι οδηγοί εγκλώβισαν τον δράστη και κάλεσαν την Αστυνομία.