Η πολύνεκρη τραγωδία κατά τους εορτασμούς του Halloween στη Σεούλ της Νότιας Κορέας είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 153 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό που προξενεί, ωστόσο, εντύπωση είναι ότι οι γυναίκες που πέθαναν ήταν σχεδόν διπλάσιες από τους νεκρούς άνδρες.

Οι ενδείξεις ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε συμπιεστική ασφυξία από τους άνδρες δεν είναι κατάλληλες για συμπεράσματα, εκτιμά ο καθηγητής επιστήμης του πλήθους στο Πανεπιστήμιο του Suffolk της Αγγλίας, Κιθ Στιλ, μιλώντας στους New York Times.

Ωστόσο, υπήρχαν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια περισσότερων γυναικών.

«Οι γυναίκες, ενώ έχουν μικρότερο σκελετό, διαθέτουν περισσότερη μάζα σώματος στο πάνω μέρος του στήθους τους. Γενικά έχουν μεγαλύτερο στήθος από τους άνδρες. Εάν ασκείται πίεση σε αυτό το σημείο, υπάρχει μεγαλύτερη μάζα που πιέζεται προς τα μέσα, κάτι που είναι πιο επιζήμιο για τις γυναίκες» εξηγεί ο Στιλ.

Παιχνίδι ισχύος

Παράλληλα, επισημαίνει ότι, όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται κάπου, μπαίνει στη μέση ένα «παιχνίδι ισχύος».

«Οι άνδρες έχουν συνήθως περισσότερη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος από τις γυναίκες και έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια από μια τέτοια κατάσταση» λέει ο Στιλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στους θανάτους ήταν η πυκνότητα του πλήθους και η αναλογία ανδρών προς γυναίκες μεταξύ των παρευρισκομένων.

Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στη Σεούλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανισότητα μεταξύ των φύλων των θυμάτων, αναφέροντας μόνο ότι 97 γυναίκες και 56 άνδρες έχασαν τη ζωή τους. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τι οδήγησε στην τραγωδία.