Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η Ρωσία θα κάνει ένα «πολύ σοβαρό λάθος» σε περίπτωση που αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σε μια ακόμα προειδοποίηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενάντια σε μια κλιμάκωση της σύρραξης που ήδη κρατάει μήνες.

Όμως μεταδίδει το CNN, ανώτατοι διοικητικοί αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη βρόμικη βόμβα στην Ουκρανία, μια κατηγορία που οι δυτικοί χαρακτηρίζουν ψευδή.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζεται να διαβεί τον πυρηνικό Ρουβικώνα;

Ωστόσο και πάλι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν εγείρει φόβους πως η Ρωσία θα μπορούσε να προετοιμάζει το έδαφος για να εξαπολύσει ένα τέτοιο χτύπημα, ως πρόσχημα για να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία• ένα ενδεχόμενο ενάντια στο οποίο ο Μπάιντεν προειδοποίησε αυστηρά σε συνέντευξη Τύπου χθες Τρίτη.

«Πέρασα πολύ χρόνο σήμερα να μιλάω γι’ αυτό, είπε ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας. «Ας πούμε απλά πως η Ρωσία θα κάνει ένα απίστευτα σοβαρό λάθος αν χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο. Δεν εγγυώμαι ακόμα πως αυτά που κάνουν δεν είναι επιχειρήσεις false flag. Δεν γνωρίζουμε. Θα είναι σοβαρό, σοβαρό λάθος, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, η Μόσχα ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι επιστημονικά κέντρα στην Ουκρανία φιλοξενούν τεχνολογία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία βρώμικης βόμβας, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει.

Τους ισχυρισμούς της Ρωσίας έχουν διαψεύσει σθεναρά η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που κατηγόρησαν με τη σειρά τους τη Μόσχα ότι προσπαθεί να διεξάγει επιχείρηση false-flag.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν αποδείξεις πως η Ρωσία προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιήσει κάποιο αντισυμβατικό όπλο, όπως για παράδειγμα μια βρώμικη βόμβα, στο πεδίο. Ούτε βλέπουν αποδείξεις ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να το κάνει αυτό. Όμως και μόνο η ρητορική έχει επιφέρει βαθιά ανησυχία για τις μελλοντικές ενέργειες της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως παρακολουθούν «όσο καλύτερα γίνεται» πιθανές προετοιμασίες για τη χρήση βρώμικης βόμβας στην Ουκρανία.

«Αν ένας παίκτης επιθυμούσε να διεξάγει επίθεση με βρώμικη βόμβα, η ικανότητά μας να το εντοπίσουμε αυτό θα καθοριζόταν από μια σειρά παράγοντες, περιλαμβανομένης της χρονικής διάρκειας που θα χρειαζόταν για να προετοιμαστεί, των επικοινωνιών που θα χρειάζονταν για να το κάνει αυτό, του μεγέθους και της τοποθεσίας» εξήγησε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.