Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως δεν περιμένει από τη Βρετανία να ασκήσει «πολιτική σοφία» κατά την επιλογή του επόμενου ηγέτη της, μετά την ανακοίνωση της Λιζ Τρας ότι παραιτείται από πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν περιμένουμε διορατικότητα και πολιτική σοφία από οποιονδήποτε στις χώρες της συλλογικής Δύσης, πόσο μάλλον στη Βρετανία. Ιδιαίτερα στη Βρετανία, όπου ο λαός δεν εκλέγει τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, ο οποίος μοιάζει να είναι το αποτέλεσμα εσωτερικών κομματικών αναδιαρθρώσεων».

«Αντιρωσικά γεράκια»

Ο Τζόνσον, ένας ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη γειτονική Ρωσία, εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο εν μέσω σκανδάλων. Τότε τα ρωσικά ΜΜΕ και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πανηγυρίσει το νέο της αποχώρησής του.

Παρομοίως η Ρωσία καλωσόρισε με θέρμη το νέο για την επικείμενη αποχώρηση της Τρας, αφού την είχε επικρίνει όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Η Τρας θεωρείται από τη Μόσχα αντιρωσικό ‘γεράκι’, και διαφώνησε δημόσια με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα ως υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο μιας άκαρπης προσπάθειας της Δύσης να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ