Καθημερινά πλέον κυβερνητικά στελέχη στην Άγκυρα, πολλές φορές εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής, προβάλλουν τις προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής ηγεσίας, για τα νησιά του Αιγαίου, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη πήρε, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος «ξέχασε» ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, εμφανίστηκε παραπονούμενος, γιατί η Τουρκία όπως ισχυρίστηκε αντιμετωπίζει «το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου».

Με αυτό το «επιχείρημα», μάλιστα, ο Ακάρ, επιχείρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Παράλληλα επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για τα νησιά, λέγοντας πως η Τουρκία θέλει διάλογο, αλλά τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν.

Οι παραλογισμοί Ακάρ

«Δεν παρενοχλούμε τους Έλληνες στους αιθέρες ή στη θάλασσα αν δεν κάνουν κάτι εκείνοι» είπε, ο Ακάρ, προσθέτοντας:

«Μας έχετε βάλει να αντιμετωπίζουμε το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Λέμε να κάτσουμε να μιλήσουν μεταξύ μας. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν στο πλαίσιο των συνθηκών. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες», συμπλήρωσε, και διαστρέφοντας την πραγματικότητα μίλησε για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις που έγιναν από την Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα είπε

Πιο αναλυτικά, ο Ακάρ ανέφερε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι: «Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, παραδώσαμε τα έγγραφα σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις που έγιναν από την Ελλάδα. Και είπαμε σε εκείνη τη συνάντηση ‘σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν τους παρενοχλούμε στους αιθέρες ή στη θάλασσα, χωρίς να μας παρενοχλήσουν ή να δεν παραβιάσουν οι Έλληνες’. Τονίσαμε ότι σίγουρα υπάρχει προηγούμενο.  Τους είπαμε πως ήρθαν μέχρι το Νταλάμαν, στο Ντίντι και στη Ντάτσα και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της ηπειρωτικής μας χώρας, δείτε το από αυτή την οπτική γωνία».

Για τα νησιά του Αιγαίο και τα χωρικά ύδατα

«Θεωρούμε ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, ακόμη και αν δεν μπορούν να επιλυθούν, μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο και ότι πρέπει να τα λύσουμε και να τα διαχειριστούμε με τρόπο που να μην βλάπτει τις χώρες μας, την περιοχή και το ΝΑΤΟ.

Στρατιωτικοποιήσατε τα νησιά παρόλο που στο 12ο και 14ο άρθρο των Συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων αναφέρουν ξεκάθαρα ότι αυτά τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν.

Μας έχετε βάλει να αντιμετωπίζουμε το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου.

Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Λέμε να κάτσουμε να μιλήσουν μεταξύ μας. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν στο πλαίσιο των συνθηκών. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες.

Επιπλέον, πρέπει να φανεί ότι οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας στην ηπειρωτική ή στα νησιά είναι μια μάταιη προσπάθεια και η μεγαλύτερη ζημιά είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού», κατέληξε ο Ακάρ.

Κρεσέντο προκλητικότητας από τουρκικά ΜΜΕ – Η στοχοποίηση του Δένδια

Την ίδια στιγμή τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τις χθεσινές δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, σχετικά με την Τουρκία.

Επίσης, θεωρούν πρόκληση τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών στην Ξάνθη και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σαμοθράκη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε: «H Αθήνα μέσα σε μια ημέρα με τρία διαδοχικά βήματα έδειξε πως δεν έχει στόχο να μειώσει την ένταση. Ελληνικά μαχητικά και ελικόπτερα πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα «τουρκικά» χωριά στην Ξάνθη, στη Δυτική Θράκη. Την ίδια ώρα η Πρόεδρος της Ελλάδας επισκέφθηκε ένα από τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, απέναντι από τα Δαρδανέλια.

Συμμετείχε στις τελετές απελευθέρωσης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες και δίχως να κατονομάζει στόχευσε την Τουρκία. Και πάλι σήμερα ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Κίεβο έκανε μια δήλωση με αυξημένη δόση προκλητικότητας», αναφέρει το τουρκικό μέσο.

Καταδεικνύοντας δε την ενόχληση της Άγκυρας για τη διεθνοποίηση του θέματος, προσθέτει: «Είπε (σ.σ ο Νίκος Δένδιας) στον Ζελένσκι «κανένας δεν μπορεί να σας καταλάβει καλύτερα από εμάς, στα ανατολικά μας σύνορα έχουμε έναν γείτονα που μας απειλεί με πόλεμο, που ισχυρίζεται πως του ανήκουν τα εδάφη μας και μας απειλεί συνεχώς τονίζοντας πως ‘θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’».