Το δικό της «κατηγορώ» για την προσπάθεια παρέμβασης εκ μέρους του κατηγορούμενου πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου διατύπωσε δημόσια από το βήμα του μάρτυρα στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, η οποία στο παρελθόν είχε διατελέσει εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

Η μάρτυρας  μετέφερε στο δικαστήριο τη στιχομυθία που είχε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που κατά την κρίση της, όπως εκείνη το εξέλαβε όσα της είπε της προκάλεσαν φόβο και την πεποίθηση ότι της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικούς  στην υπόθεση Novartis. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προέβη αμέσως σε καταγγελία η κ. Ραίκου είπε:

«Αισθανόμουν τότε ότι δεν απολάμβανα της θεσμικής προστασίας που οφείλει να παρέχεται σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης».

Η ίδια  πάντως ήταν απαλλακτική επί της ουσίας για τη διάδοχό της  Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δικάζεται για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές του βουλευτών του ΚΙΝΑΛ ήθελαν έρευνα και δε μπορούσαν να σταλούν απευθείας στη Βουλή.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση της, περιγράφοντας ότι αμέσως μετά την άρνησή της να διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή, ξεκίνησε η επιχείρηση στοχοποίησής της που την οδήγησε σε αλλεπάλληλους πειθαρχικούς ελέγχους ,χωρίς ποτέ όμως, να τιμωρηθεί πειθαρχικά.

Προέδρος: Πότε γνωριστήκατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας: Το έτος 2000 όταν υπηρετούσαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Προεδρος: Όταν έγινε υπουργός τον επισκεφθήκατε;

Μάρτυρας: Φυσικά και τον επισκέφθηκα ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και το γραφείο είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τί κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα εύρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.

Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;

Μαρτυρας: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.

Προέδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα;

Μάρτυρας: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Προεδρος: Σας είπε λέτε ο κατηγορούμενος «έχεις και παρά έχεις στοιχεία»;

Μάρτυρας: Μου είπε «έχεις και παρά έχεις στοιχεία, στείλε εσύ και θα το αναλάβει άλλος παρακάτω».

Προεδρος: Πως σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο; Ποια σχολή εννοούσατε; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο.

Μάρτυρας: Έτσι αντέδρασα εκείνη την ώρα. Ήταν έντονος ο τόνος του. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχε απαίτηση του για κατασκευή στοιχείων γιατί το συνδύασα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Όχι δεν μου ζήτησε. Σας λέω πως το εξέλαβα.

Πρόεδρος: Σας διαδέχτηκε η κα Τουλουπάκη. Θεωρούσατε ότι ήταν όργανο του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Πίστευα ότι την επηρέασε και την καθοδηγούσε.

Αισθανόμουν απογοητευμένη και πέρασα πολύ άσχημα το διάστημα που ήταν υπουργός, ο κατηγορούμενος , είπε η κυρία Ραίκου.» Με λυπεί που στερήθηκα πολλές ώρες τα παιδιά μου γιατί δούλευα ώρες και είχα ένα όραμα. Απογοητευμένη αισθάνομαι με όλα αυτά», είπε η μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα με την εξέταση της κυρίας Ράικου.